Instellingen

Soest wil Rob Metz als burgemeester

SOEST - De gemeenteraad van Soest heeft Rob Metz (VVD) voorgedragen als burgemeester. Hij volgt Arie Noordergraaf op. Tot Metz daadwerkelijk is geïnstalleerd blijft Ger Mik waarnemend burgemeester.
Metz, die in Amersfoort naar de middelbare school ging, noemt zichzelf iemand die goed kan luisteren en analyseren. Van beroep was hij jarenlang lobbyist in politiek Den Haag voor de uitzendbranche. Als hij daadwerkelijk burgemeester van Soest wordt, wil hij zo snel mogelijk in de gemeente komen wonen.
Soest omschrijft hij als een gemeente met veel groen en bedrijven, waar veel te doen is. Zo ziet hij veel kansen voor de oude vliegbasis in Soesterberg, waar onder meer het Defensiemuseum wordt gevestigd.

OPSPRAAK

Metz werd in 2003 wethouder in Apeldoorn. Daarvoor was hij sinds 1994 raadslid en enkele jaren fractievoorzitter voor de VVD. Hij kwam als wethouder in opspraak en stapte in 2012 op. Zelf zegt hij daarover tegen RTV Utrecht dat hij indertijd de politieke verantwoordelijkheid heeft genomen voor fouten die onder zijn leiding waren gemaakt.
Volgens het rapport van een onderzoekscommissie zou de VVD'er de Apeldoornse raad onvolledig en te laat hebben ingelicht over grote verliezen van het grondbedrijf van de gemeente. De commissie concludeerde ook dat de wethouder door zijn houding ambtenaren intimideerde.

BURGEMEESTER

In november vorig jaar werd Metz voor zes maanden waarnemend burgemeester van Overbetuwe. "Ik werd ervoor gevraagd en het was in eerste instantie eigenlijk geen jongensdroom van me geweest. Twee weken later was ik helemaal om."
Afgelopen zomer werd Metz waarnemer in Oost Gelre. Daar is de procedure voor het vinden van een nieuwe burgemeester al bezig. Wanneer Metz, na de verwachte benoeming, aan de slag gaat in Soest is nog niet bekend.

Rob Metz: "In de tijd van sociale media blijven die dingen je achtervolgen"
Soest wil Rob Metz als burgemeester