Instellingen

Windhoos trekt verwoestend spoor door Wijk bij Duurstede

Windhoos nadert Wijk bij Duurstede.
Windhoos nadert Wijk bij Duurstede. © Rilana Scholten
Windhoos gezien vanuit Langbroek.
Windhoos gezien vanuit Langbroek. © RTV Utrecht
Windhoos boven Wijk bij Duurstede.
Windhoos boven Wijk bij Duurstede. © Melchior van Binsbergen
WIJK BIJ DUURSTEDE - Een windhoos heeft zondagmiddag binnen twee minuten een ravage aangericht in Wijk bij Duurstede. De brandweer riep mensen in het getroffen gebied op om voorlopig binnen te blijven en vanwege het slechte weer nog niet het dak op te gaan om dakpannen terug te leggen.
De politie en de ME bewaakten aan het begin van de avond de toegangswegen naar het stadje. De hulpdiensten waren druk bezig waar mogelijk de schade te herstellen en ramptoeristen waren daarbij niet welkom. De gemeente heeft het informatienummer 0343-595537 opengesteld.

SCHADE ENORM

Vooral in de wijk Molenvliet in Wijk bij Duurstede hield de storm huis. De schade is daar ernorm. De wervelwind begon in het bedrijventerrein ten westen van Wijk bij Duurstede, waar onder meer gevels zijn ingestort. Daarna trok de tornado een spoor van verwoesting over een pad van ongeveer 60 meter breed en twee kilometer lang, langs onder meer de wijk De Horden en het centrum.
Tientallen auto's raakten beschadigd door omvallende bomen en losgeraakte dakpannen. Lantaarnpalen knakten om en zijn vanwege het elektrocutiegevaar afgezet. Ook ramen sneuvelden door de enorme windsnelheden en het rondvliegende puin. Volgens een woordvoerder van de Veiligheids Regio Utrecht zijn er zelfs gebouwen instabiel geworden.

LADDERWAGENS

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Daken waar de dakpannen vanaf zijn gewaaid zijn lek, maar een woordvoerder van de Veiligheids Regio Utrecht waarschuwt om voorlopig niet het dak op te gaan: "Dat zien we liever niet. De brandweer heeft daar ladderwagens en spullen voor."
De brandweer in Wijk bij Duurstede was zondagmiddag bijzonder druk met alle meldingen van stormschade. Brandweermensen uit omliggende gemeentes werden opgeroepen om mee te komen helpen. Ook andere hulpdiensten zijn in touw.
Om de samenwerking te coördineren werd alarmprocedure GRIP1 afgekondigd. Burgemeester Tjapko Poppens van Wijk bij Duurstede kwam naar het getroffen gebied om met gedupeerde inwoners van zijn gemeente te praten.

TORNADO

Een windhoos, ook wel tornado genoemd, ontstaat als de verschillen in temperatuur en vochtigheid tussen de lucht aan de grond en op grote hoogte heel groot zijn. Bovendien moet op zo'n 10 kilometer hoogte een zeer sterke wind staan.

Sjaak Haasnoot van de Veiligheids Regio Utrecht om 17.30u op Radio M Utrecht
Burgemeester Poppens van Wijk bij Duurstede op Radio M Utrecht
Impressie van de schade in Wijk bij Duurstede

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.