Nog zeker een week puinruimen na tornado Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - Het opruimen van de windhoosschade in Wijk bij Duurstede duurt nog zeker de hele week.
In het getroffen gebied worden bomen in de openbare ruimte gecontroleerd op veiligheid. Instabiele bomen worden gekapt. Zijn er veel takken van een boom af, maar is de boom stabiel, dan blijft deze voorlopig staan.
Maandag is begonnen met het opnemen van de schade. Bewoners en ondernemers zijn geschrokken van de verwoestende werking op onder meer gebouwen, daken, auto's en bomen. "Ik zat de krant te lezen en toen ik even naar buiten keek, zag ik ineens een wervelwind aankomen," zegt een inwoner van Wijk bij Duurstede. "Ik zag een boom knappen en op mijn auto neerkomen. Ik ben heel erg geschrokken, volgens de buren was ik helemaal wit. Ik denk dat mijn auto total loss is."

ONWERKELIJK

Een andere inwoner beschrijft de gebeurtenis als onwerkelijk. "De wind kwam de straat in en je hebt gewoon niet in de gaten wat er gebeurt. Je ziet van alles rondvliegen en bomen omgaan. En dan is het ineens weer stil."
Volgens burgemeester Tjapko Poppens, die zondagavond en maandagmorgen met bewoners in het getroffen gebied sprak, hebben veel mensen in de nacht van zondag op maandag geen oog dicht gedaan. "Ik sprak bijvoorbeeld een vrouw die veertig pannetjes op zolder onder haar lekkende dak heeft staan en ook grote schade aan haar auto heeft. Wat dat betreft zullen velen bij het krieken van de dag nog wel opnieuw beleven wat hen overkomen is."
Poppens: "Vandaag, de dag na de windhoos, werd pas echt duidelijk wat de impact was. In de getroffen wijken, de binnenstad en op het bedrijventerrein heb ik met een groot aantal gedupeerde bewoners en ondernemers gesproken. De schrik zit er nog flink in. De materiële schade en de gevolgschade aan woningen en bedrijven zijn groot. Gelukkig is het hierbij gebleven."

SPOOR VAN VERNIELING

De tornado trok zondagmiddag in een strook van twee kilometer lang en zestig meter breed een spoor van vernieling. Hij verdween na enkele minuten even snel als hij gekomen was en daarop viel er een plotselinge stilte over het stadje.
In de uren daarna werd het langzamerhand steeds duidelijker welke ravage de storm had achtergelaten op bedrijventerrein Broekweg en het bewoonde gebied van Wijk bij Duurstede. De brandweer had de grootste moeite om gehoor te geven aan alle meldingen die binnenkwamen en kreeg bijstand van korpsen en andere hulpdiensten uit de wijde omtrek.

WEGEN AFGEZET

Om ramptoeristen te weren werden de toegangswegen 's avonds afgezet. Hulpdiensten hadden de ruimte nodig en de situatie was door loshangende takken en dakpannen nog niet veilig. Ook ging een NL Alert uit om mensen in het gebied op te roepen zoveel mogelijk binnen te blijven.
Volgens burgemeester Poppens hebben hulpdiensten en inwoners "in grote saamhorigheid" gewerkt om Wijk bij Duurstede weer veilig te krijgen en de wegen vrij te maken. Op veel plaatsen is de ergste schade provisorisch gerepareerd. Het wachten is op de aannemers die de grotere klussen moeten komen klaren.

SCHADE-EXPERTS

Verzekeraar Interpolis stelde maandag een mobiel kantoor op bij snackbar Smulwereld aan de Hordenweg. Schade-experts staan klanten van Interpolis, FBTO, Avéro en Centraal Beheer te woord over de verwoestende gevolgen van de wervelwind.

Burgemeester Wijk bij Duurstede over de ochtend na de windhoos
Verslaggever Peter Knieriem maandagmorgen in Wijk bij Duurstede
Puinruimen na windhoos in Wijk bij Duurstede
Windhoos in Wijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.