Dinsdag 330e burgemeester van Utrecht bekend

UTRECHT - Dinsdag wordt bekend wie de opvolger van Aleid Wolfsen moet worden. De nieuwe burgemeester van Utrecht wordt de 330e op rij. Na een besloten vergadering over de laatste twee kandidaten noemt de gemeenteraad om 16.30 uur in het openbaar de naam van de man of vrouw die wordt voorgedragen.
Vast staat in ieder geval dat het iemand wordt met bestuurlijke en politieke ervaring die de portefeuille openbare orde en veiligheid aankan. Hij of zij is volgens de profielschets een netwerker die moeiteloos schakelt tussen het feliciteren van een 100-jarige en een groot gesprek met een bedrijf dat zich in de stad wil vestigen. Gevoel voor humor en relativering zijn belangrijke eigenschappen.

SCHAAP MET VIJFTIG POTEN

Volgens CDA-raadslid Eiko Smid, voorzitter van de vertrouwenscommissie, zoekt Utrecht een schaap met niet vijf, maar wel vijftig poten. De burgemeester gaat met ingang van het nieuwe jaar direct aan de slag. Op 2 januari staat een raadsvergadering gepland en 's avonds kunnen inwoners kennis komen maken op het nieuwjaarsfeest van de stad.
De vacature voor burgemeester van de vierde stad van Nederland trok 26 sollicitanten. Zeven kandidaten zijn lid van de PvdA, vier van de VVD, drie van het CDA, één van GroenLinks, vijf kandidaten zijn partijloos en van zes kandidaten is de politieke achtergrond niet bekend. Henk Westbroek, Yet van den Bergh en de 17-jarige Hidde van Koningsveld vertelden openlijk dat ze op gesprek waren geweest en afgewezen zijn.

NAMEN

Er zingen veel namen rond, waarbij Jan van Zanen en Agnes Jongerius heet meest worden genoemd. Burgemeester Arno Brok van Dordrecht heeft in ieder geval niet gesolliciteerd, laat zijn woordvoerster weten. Ze ergert zich aan de berichtgeving in het AD Utrechts Nieuwsblad afgelopen zaterdag. Ze zegt dat de krant zijn kandidatuur uit de duim zuigt en dat er vervolgens in Dordrecht onnodig onrust is ontstaan.
In het artikel wordt verder de Amsterdamse PvdA-wethouder Carolien Gehrels als mogelijke kandidaat genoemd. Haar woordvoerder noemt Gehrels "een buitengewoon getalenteerde bestuurder", maar zegt dat van Utrechtse aspiraties absoluut geen sprake is. Burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt, die in het stuk ook als kanshebber wordt opgevoerd, reageerde zaterdag al ontkennend.

Voorzitter Eiko Smid van de vertrouwenscommissie op Radio M Utrecht
Marc van Rossum over de nieuwe burgemeester

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.