Test NL-Alert niet probleemloos

PROVINCIE UTRECHT - De tweede test met het NL-Alert, het alarmsysteem bij noodtoestanden, is maandag niet probleemloos verlopen.
Om 12.00 uur werd een bericht verstuurd zodat mensen konden zien of hun telefoon juist was ingesteld om de alarmmelding te ontvangen. Bij RTV Utrecht kwamen tot een uur na de verzending nog berichten binnen op mobieltjes van redacteuren, bij een aantal medewerkers zelfs meerdere keren. Op Twitter melden veel mensen dat ze het bericht niet of heel laat hebben ontvangen.
Wie zijn toestel vooraf had aangemeld kreeg een controlebericht met onder meer de tekst: "Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft verder niets te doen." Het bericht werd verstuurd op het moment dat ook het maandelijks luchtalarm te horen was.
ENQUÊTE
Het ministerie van Veiligheid en Justitie hoopt dat de tekst bij 4 miljoen mensen is aangekomen. In de weken na de proef wordt een enquête gehouden om te controleren of dat is gelukt. De uitkomst daarvan wordt eind november verwacht.
De eerste test was op de eerste maandag van februari dit jaar. In 2014 wordt het systeem nog twee keer gecontroleerd. De data daarvoor zijn nog niet bekend.

NOODSITUATIE

De waarschuwingen van NL-Alert worden verstuurd aan alle geschikte mobiele telefoons in de omgeving van een noodsituatie, ook als het telefoonnetwerk plat ligt of overbelast is. In de berichten kunnen mensen lezen wat er in hun omgeving aan de hand is en wat ze moeten doen.
NL-Alert ging in november vorig jaar de lucht in. De eerste waarschuwing werd verstuurd bij een grote brand in het Groningse Tolbert in december. Zondag werden inwoners van Wijk bij Duurstede nog per NL-Alert opgeroepen om na de windhoos zo veel mogelijk binnen te blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.