In 1940 gesneuvelde militair krijgt rustplaats op Grebbeberg

RHENEN - Op de Grebbeberg in Rhenen wordt deze week een Nederlandse militair begraven die in 1940 bij de Duitse inval is gesneuveld. Soldaat Piet Litjens uit het Limburgse Horst raakte indertijd zwaargewond en bezweek later.
Zijn nabestaanden willen graag dat hij 73 jaar na zijn dood wordt herenigd met zijn strijdmakkers die al op het ereveld liggen. De stoffelijke resten van Litjens zijn opgegraven en al overgebracht naar Rhenen.

KAZEMATTEN

Peter "Piet" Litjens werd in 1905 geboren in Horst. Hij was landbouwer van beroep en trouwde nooit. In 1925 had hij zijn dienstplicht vervuld. In april 1939 werd hij opnieuw opgeroepen en bezette met het 2e Bataljon van het 26e Regiment Infanterie stellingen en kazematten op de westelijke oever van de Maas bij Cuijk.
In de vroege ochtend van 10 mei 1940 probeerden Duitse troepen met rubberbootjes de rivier over te steken. De derde poging slaagde en daarbij sneuvelde de sectiecommandant en raakte Litjens ernstig gewond. Kort daarna overleed hij en moesten zijn strijdmakkers zich onder vijandelijke druk overgeven.
Donderdag is de herbegrafenis. Militairen van het 42e Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers dragen hem naar zijn laatste rustplaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.