Instellingen

Wie is Jan van Zanen?

© RTV Utrecht
UTRECHT - Hij oogstte overwegend lof als wethouder van Utrecht en nu mag hij aan de slag als burgemeester van de stad: Jan van Zanen. Dinsdagmiddag is de 52-jarige VVD'er voorgedragen door de gemeenteraad. Van Zanen geldt als een zeer ervaren bestuurder met een groot netwerk. Hij wordt geprezen om zijn betrouwbaarheid en sociale capaciteiten.
Van 1990 tot 2002 zat Van Zanen voor de VVD in de Utrechtse gemeenteraad. Van 1998 tot 2005 was hij wethouder (Financiën en Economische Zaken). Hij kampte onder meer met misstanden bij de Utrechtse Reinigings- en Havendienst (RHD). De kwestie kwam hem te staan op een motie van afkeuring. Van Zanen gaf uiteindelijk toe dat hij de misstanden eerder had moeten opmerken en daarmee was de kous af.
De wethouder had ook veel te stellen met het omstreden Utrecht Centrum Project (UCP), dat later uitmondde in een referendum over het stationsgebied. Bij zijn afscheid ontving Van Zanen niettemin de Zilveren Stadsmedaille voor zijn bijzondere verdiensten.
Van Zanen was van november 2003 tot en met mei 2008 partijvoorzitter van de VVD. Dit was een woelige periode voor de VVD. Van Zanen kreeg te maken met de affaire-Hirsi Ali, het aftreden van fractievoorzitter Van Aartsen, de lijsttrekkersstrijd tussen Rutte en Verdonk en de opkomst van twee concurrerende partijen op de rechterflank van het politieke spectrum: de PVV en Trots op Nederland.
Bij zijn afscheid als partijvoorzitter ontving Van Zanen de Thorbeckepenning uit handen van zijn opvolger Ivo Opstelten. Op 1 juli 2005 werd de VVD'er burgemeester van Amstelveen. Ook daar heeft hij een goede indruk achtergelaten, met als beloning dus het burgemeesterschap van Utrecht.
Van Zanen is getrouwd en heeft twee kinderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.