Jan van Zanen nieuwe burgemeester van Utrecht

UTRECHT - Jan van Zanen (VVD) is door de gemeenteraad naar voren geschoven om de nieuwe burgemeester van Utrecht te worden. Van Zanen, die nu nog burgemeester van Amstelveen is, volgt Aleid Wolfsen op, die zijn taak per 1 januari 2014 neerlegt.
Van Zanen werd met een ruime meerderheid van de gemeenteraad gekozen. Hij wordt de 330ste burgemeester van de Domstad. De aanbeveling van de raad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, die een voordracht doet aan de Koning.

VERTROUWENSCOMMISSIE

Voorzitter Eiko Smid van de vertrouwenscommissie maakte de naam van Van Zanen dinsdagmiddag even na half vijf bekend. Dat gebeurde na een besloten vergadering waarin de laatste twee kandidaten besproken werden. Het is niet bekend welke kandidaat is afgevallen.
De vertrouwenscommissie was unaniem over de keuze van Van Zanen. Zij omschrijft hem als een benaderbare en stevige bestuurder in het lokale domein, met ervaring in het landelijke circuit. De commissie noemt de VVD'er verder een goede netwerker, met "kennis van en passie voor Utrecht en de Utrechters."
Van Zanen geeft dinsdagavond om 19.00 uur in Amstelveen tekst en uitleg over zijn benoeming als burgemeester van Utrecht.

SOLLICITATIEPROCEDURE

De vacature voor burgemeester werd in september in de Staatscourant gepubliceerd. Daar reageerde in totaal 26 sollicitanten op. Zeven van hen zijn lid van de PvdA, vier van de VVD, drie van het CDA, één van GroenLinks en vijf kandidaten zonder partij. Van nog eens zes kandidaten was de politieke achtergrond niet bekend. Er waren in totaal twintig mannelijke sollicitanten en zes vrouwen.
Er waren in totaal twee gesprekrondes nodig. In eerste instantie werden er acht kandidaten uitgenodigd, in de tweede ronde bleven er vier over.

KANSMAKERS

Al snel gonsden een aantal namen van grote kansmakers. De namen van Jan van Zanen en Agnes Jongerius werden al snel genoemd, maar beide kandidaten hadden hun sollicitatie nooit officieel bevestigd. Henk Westbroek, Yet van den Bergh en de 17-jarige Hidde van Koningsveld vertelden openlijk dat ze op gesprek waren geweest en afgewezen zijn.
Jan van Zanen begint op 1 januari met zijn werkzaamheden. Op 2 januari staat een raadsvergadering gepland en 's avonds kunnen inwoners kennis komen maken op het nieuwjaarsfeest van de stad. Aleid Wolfsen gaf eerder aan dat hij na dit jaar een sabbatical neemt.

RTV Utrecht-verslaggever Remco te Kloese over de nieuwe burgemeester
Jan van Zanen nieuwe burgemeester van Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.