Geen extra maatregelen pedo Veenendaal

VEENENDAAL - De civiele rechter heeft de gemeente Veenendaal niet-ontvankelijk verklaard in de zaak over extra maatregelen tegen een pedofiel. Dat betekent dat de gemeente de vrijgelaten man niet kan verbieden om in de buurt van kinderen te komen. Veenendaal spant een nieuwe procedure aan.
De rechter noemt gevoelens van angst en bezorgdheid van omwonenden begrijpelijk, maar hij kan geen extra maatregelen meer opleggen. Dat had de strafrechter kunnen doen, maar die heeft alleen reclasseringstoezicht en therapie opgelegd. Ook wordt de computer van de ex-gedetineerde gecontroleerd.
Uit het strafvonnis blijkt dat het voor de man belangrijk is om een zo normaal mogelijk sociaal leven te leiden en de gewenste maatregelen van de gemeente zouden die uitspraak doorkruisen. De rechter wijst er ook op dat het zijn van pedofiel niet verboden is en dat er niet voldoende aanleiding is om alsnog maatregelen te treffen.

KINDEREN

De Veenendaler kwam in juli vrij na het uitzitten van een gevangenisstraf voor het bezit van kinderporno en misbruik van een neefje. Burgemeester Kolff wilde na zijn vrijlating onder meer afspreken dat de pedoseksueel niet in de buurt van plaatsen mag komen waar kinderen spelen.
De man wilde daar niet aan meewerken en de weigering was voor Kolff aanleiding een kort geding aan te spannen. Kolff is teleurgesteld over de uitspraak en zegt dat er wel degelijk aanleiding is om extra maatregelen te treffen. De buren van de man voelen zich immers bedreigd, zegt Kolff.
"Nu we van deze man niets mogen eisen, wordt hij niet, maar de rest van de buurt wél ernstig beperkt in de vrijheid. De man woont aan een binnentuin waar kleine kinderen spelen en ouders moeten nu de hele dag opletten, want hij is in therapie omdat hij een hardnekkige pedoseksueel is. En hij weigert te verhuizen naar een minder kinderrijke omgeving", aldus Kolff.
De gemeente Veenendaal spant daarom een bodemprocedure aan, maar de behandeling en de uitspraak daarvan zal maanden zo niet jaren op zich laten wachten.
De zaak wordt op de voet gevolgd door veel gemeenten. Meer dan de helft van de burgemeesters in Nederland wil meer bevoegdheden en middelen om de terugkeer van pedoseksuelen in goede banen te leiden. Die terugkeer leidt vaak tot problemen in de buurt.

Gesprek burgemeester en advocaat over uitspraak pedo-zaak Veenendaal