Schultz: maximumsnelheid beter aangeven

PROVINCIE UTRECHT - Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) gaat de komende tijd nadenken over een betere manier om over de maximumsnelheid op de snelwegen te communiceren. Ze benadrukte woensdag in de Tweede Kamer dat automobilisten 130 km/u mogen, tenzij een andere snelheid wordt aangegeven.
"Veel mensen denken nu: als ik geen snelheidsbord zie, hoe hard mag ik dan?", zei Schultz. "Het gaat dus niet zozeer om de borden, want die kloppen. Het gaat meer om de perceptie van de automobilist." Daar moet dus "iets slims" op worden verzonnen, zonder dat er heel veel borden bijkomen, zei de bewindsvrouw.
PvdA, SP, PVV, D66 en CDA zeiden eerder dat Schultz echt iets moet doen aan de onduidelijke snelheidsborden langs de weg.

BOETES

Volgens SP'er Bashir is de snelheidsverhoging naar 130 km/u vooral goed voor de staatskas. "De onduidelijkheid levert een regen aan bonnen op voor mensen die naar eer en geweten dachten dat ze niet te hard reden", zei Bashir eerder.
Daar baalt ook D66 van. "Onduidelijkheid leidt tot onveiligheid. En boetes!", aldus Kamerlid Stientje van Veldhoven. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil dat er pas streng gehandhaafd wordt als de snelheden duidelijk zijn.
Ook haar eigen partij, de VVD, was kritisch. VVD-Kamerlid Ton Elias wil dat langs de weg beter wordt getoond hoe hard je mag rijden. Een publiekscampagne vond hij geen goed idee. "Dat is geldverspilling", aldus Elias.

METEN

Schultz zegde toe dat ze gaat meten of automobilisten over een half jaar meer tevreden zijn over de snelheidsborden. Ze zei keihard aan de slag te gaan, maar niet te kunnen garanderen dat iedereen over een half jaar weet hoe het zit.
Nu is volgens onderzoek twee-derde van de bestuurders tevreden of neutraal. "Ik zie dus ook dat we nog heel wat moeten doen om het weggebruikers zo duidelijk mogelijk te maken", aldus Schultz.