"Ocrietfabriek Eemnes mag niet gesloopt worden"

EEMNES - De Utrechtse Stichting voor het Industrieel Erfgoed (USINE) maakt zich sterk voor het behoud van de Ocrietfabriek in Eemnes.
De gemeente wil het terrein saneren, omdat asbest in de fabriek een gevaar voor de volksgezondheid vormt en is daarom in gesprek met de eigenaar. Mogelijk wordt het gehele complex gesloopt, maar daar wil de stichting een stokje voor steken.

VERRAST

"We waren in het proces van het bestemmingsplan, om toch iets op te nemen zonder vergunning niet gesloopt mag worden en toen kwam dit er opeens tussendoor", zegt Mathijs Witte van USINE. "We waren totaal verrast eigenlijk, dus vandaar onze oproep aan de gemeente en de gemeenteraad om daar toch rekening mee te houden."
Volgens de erfgoedbewaarders zou er rekening moeten worden gehouden met de cultuurhistorische waarde in de uitwerking van de nieuwe plannen voor het Ocrietterrein. USINE stelt voor om te zorgen dat de productiehal en twee silo's bewaard blijven. De stichting denkt dat deze onderdelen 'het gezicht' kunnen worden van een nieuw te bouwen woonwijk op het Ocrietterrein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.