Minder ingrijpende schedelcorrectie bij baby's in WKZ

© RTV Utrecht
UTRECHT - In het Wilhelmina Kinderziekenhuis kunnen baby's met een schedelafwijking voortaan sneller en minder ingrijpend geopereerd worden.
De schedel van een baby bestaat uit een aantal losse botdelen die van elkaar gescheiden zijn door schedelnaden. Die naden moeten open blijven zolang de hersenen groeien. Als een schedelnaad te vroeg dicht gaat, duwen de groeiende hersenen de schedel in een afwijkende vorm. Dat gebeurt bij een op de tweeduizend baby's, zo'n 100 per jaar.
De schedelafwijking is te herstellen, maar daarvoor is een ingrijpende operatie nodig. De ingreep duurt lang en het kind verliest daarbij veel bloed.
Kinder-plastisch chirurg Bart Stubenitsky maakte zich in Canada een nieuwe operatievorm eigen. Daarbij hoeft de arts het hoofdje niet meer helemaal te openen en de schedel opnieuw te construeren, maar wordt slechts een klein stukje bot weggehaald.
Die werkwijze heeft volgens Stubenitsky veel voordelen: "We kunnen op jongere leeftijd opereren, er zijn minder risico's, er is minder bloedverlies en de operatie is minder belastend." Na de operatie krijgt het kind negen maanden een helmpje op en groeit de schedel vanzelf in de goede vorm.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.