Instellingen

Utrechtse Tourstart 2015 bevestigd

De juryauto's bij het stadhuis vanwege de officiële bekendmaking van de komst van de Tourstart
De juryauto's bij het stadhuis vanwege de officiële bekendmaking van de komst van de Tourstart © RTV Utrecht
UTRECHT - De Tourorganisatie bevestigt dat de Tour de France van 2015 in Utrecht van start gaat. De afgelopen weken meldden diverse media al dat de komst van de Tourstart naar Utrecht rond was.
In een persbericht meldt de gemeente vol trots dat in 2015 de ogen van de wereld zijn gericht op fietstad Utrecht. "Beelden van de historische binnenstad, de Dom, Utrecht Science Park en Leidsche Rijn gaan de hele wereld over", aldus de gemeente. "Utrecht is zeer gelukkig met deze enorme economische, culturele en toeristische impuls voor de stad."

FEEST

Burgemeester Wolfsen voorspelt een fantastisch feest. "De start van de Tour de France in Utrecht is goed voor Nederland, goed voor stad en regio en goed voor de sport. Het geeft Utrecht de kans om voor een internationaal publiek de stad te laten zien. Het bedrijfsleven levert een grote financiële bijdrage. Dit is uniek te noemen, zeker in deze economische tijd. Ik ben daar enorm trots op."
Donderdagavond had hij een afrondend telefoongesprek met Tourdirecteur Christian Prudhomme. "Je kunt hem niet kopen, het moet je gegund worden. Hij zei dat zij net zo blij zijn met Utrecht als startplaats, als wij zijn met de tourstart", aldus Wolfsen.

VERGISSING

In 2010 greep Utrecht naast de start van het grootste wielerevenement. Rotterdam ging er toen met de eer vandoor. "Dat noemde ik toen al een historische vergissing. Sindsdien eet ik elk jaar een keer in Parijs en eten de Fransen een keer hier. Onlangs heb ik met Prudhomme door de stad gewandeld om te kijken naar mooie locaties. We hebben een goede band opgebouwd."
Het parcours en de plannen voor 2015 worden op 28 november toegelicht in Parijs en Utrecht. Hoe de route zal lopen, is nog niet bekend. Wel zal de Domtoren volgens wethouder Spigt een prominente rol spelen. Rhenen hoopt alvast dat het peleton ook door die gemeente zal komen. "Wat mij betreft met alle plezier de karavaan door Rhenen heen", zegt burgemeester Van Oostrum.

REACTIES

Veel organisaties reageren opgetogen op het nieuws dat de Tour in 2015 definitief in Utrecht start. Minister Edith Schippers noemt het goed nieuws voor Utrecht. "Bovendien zet zo'n evenement jongeren aan het sporten en biedt het grote kansen om er economisch voordeel bij te hebben", laat ze vanuit Rusland weten.
Ook aankomend burgemeester van Utrecht Jan van Zanen is blij met de komst van de Tourstart. "Gefeliciteerd Utrecht en gefeliciteerd Aleid Wolfsen", aldus Van Zanen. Als de Tour in 2015 door Utrecht rijdt, is Wolfsen geen burgemeester meer van de stad, maar hem is al wel een mooi plekje langs het parcours toegezegd.
Ook Sportkoepel NOC*NSF feliciteert Utrecht. De Nederlandse wielrenunie KNWU complimenteert 'vasthoudend Utrecht'.

Verslaggever Rik Dogger in gesprek over de Tourstart met wethouder Spigt
Peloton enthousiast over Utrechtse Tourstart, zoals Laurens ten Dam vertelt aan de NOS
Utrechtse Tourstart 2015 bevestigd
Burgemeester Wolfsen dolblij met komst Tour

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.