Instellingen

Brandweermannen krijgen andere portofoon

PROVINCIE UTRECHT - Een groot deel van de brandweerlieden in Nederland krijgt binnenkort een andere portofoon. De Brabantse brandweer is een aanbesteding gestart namens 15 van de 25 veiligheidsregio's.
De nieuwe portofoon komt in plaats van de C2000-portofoons, die niet altijd even betrouwbaar zijn gebleken. Zo traden er storingen op tijdens grote incidenten, als veel hulpverleners onderling met elkaar wilden communiceren. Het nieuwe systeem heeft een betere "binnenshuisdekking", aldus woordvoerder Gert-Jan Verhoeven.
Hulpdiensten in Utrecht stapten eerder al op eigen houtje over op de oude, analoge portofoons. De Veiligheidsregio Utrecht liet RTV Utrecht een paar jaar geleden al weten niet niet blind op het communicatiesysteem te vertrouwen.
Het C2000-systeem wordt trouwens niet afgeschaft, benadrukt Verhoeven. Het blijft in gebruik voor communicatie tussen brandweerlieden die bijvoorbeeld een brandend pand ingaan en hun bevelvoerders. Wel krijgen de bevelvoerders een nieuwere C2000-portofoon. Daarvan zijn er 4500 besteld.
De vervanging van de portofoons komt niet voort uit onvrede, aldus Verhoeven. De apparatuur was volgens hem hoe dan ook aan vervanging toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.