Instellingen

Meer jongeren naar ziekenhuis om alcohol

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het aantal jongeren dat in het ziekenhuis belandde door alcoholgebruik, is tussen 2001 en 2011 verviervoudigd. Dat
blijkt uit het Jaarbericht van de Nationale Drug Monitor van het Utrechtse Trimbos-instituut.
In 2001 kwamen 263 jongeren in een ziekenhuis terecht door een alcoholgerelateerd probleem. In 2011 waren dat voor het eerst meer dan duizend. Volgens het Trimbos komt die stijging overigens deels voor de grote aandacht voor het onderwerp. Zo richten ziekenhuizen en kinderartsen zich steeds meer op de problematiek en letten er meer op.

ALCOHOLVERGIFTIGING

Onder die bijna 1100 geregistreerde gevallen zijn naast jongeren met een alcoholvergiftiging bijvoorbeeld ook kinderen die beneveld van hun fiets vielen en daardoor gewond raakten.
Het aantal jongeren tussen de 11 en 17 jaar dat voor een alcoholvergiftiging werd behandeld, daalde volgens kinderartsen in 2012 voor het eerst weer. Het waren er in dat jaar ongeveer 60 minder dan in 2011, namelijk 706. "Eén jaar zegt nog vrij weinig. Maar deze eerste cijfers zijn hoopvol", aldus het Trimbos.

COMAZUIPEN

Volgens de woordvoerder is er de afgelopen jaren veel verbeterd in de aanpak van alcoholgebruik onder jongeren. Vooral het percentage alcoholgebruikers onder 12-15-jarigen is afgenomen. Daar staat tegenover dat deze daling zich niet voordoet onder 'oudere' jongeren, en degenen die drinken, doen dat nog steeds behoorlijk heftig.
Bovendien zijn de cijfers van zowel de ziekenhuizen als de kinderartsen een 'onderschatting van het werkelijke aantal', aldus het Trimbos. De jongeren met een alcoholvergiftiging, in de volksmond comazuipers genoemd, belandden namelijk niet allemaal in het ziekenhuis en worden ook niet altijd zo geregistreerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.