Instellingen

Utrechtse advocaten voeren actie tegen bezuinigingen

© Koen Suyk, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het is maandag rustiger dan anders in de Utrechtse rechtbank. Strafrecht-, sociaal- en asieladvocaten staken vanwege de voorgenomen bezuinigingen door staatssecretaris Teeven. Hij wil korten op vergoedingen en dat heeft gevolgen voor advocaten én cliënten.
In Utrecht hebben vijf advocaten uitstel gevraagd van een zaak bij de politierechter. Ook in een paar grotere zaken bij de meervoudige kamer is gevraagd aan te houden.
De Utrechtse advocaat Joost Denissen vroeg om uitstel, maar kreeg het niet. Hij gaat toch aan de slag. "Omdat mijn cliënt er anders de dupe van zou zijn en dat is juist niet waar wij voor staan. Wij willen juist dat verdachten niet de dupe worden van de plannen van de staatssecretaris", aldus Denisen.
Ook in de zaak rond de Utrechtse coffeeshop Shabab hebben advocaten uitstel gevraagd, maar van de rechter moet ook die zitting gewoon doorgaan.
Enkele honderden advocaten verzamelden zich maandagochtend op de Zuidas in Amsterdam verzameld om actie te voeren. Ze lopen in toga naar het gerechtsgebouw om bij de hoofdingang een protestgeluid te laten horen.
Onder de verzamelde advocaten bevinden zich bekende namen als Hans Anker, Jan Vlug, Benedicte Ficq en de Utrechtse raadsman Willem Jan Ausma. In andere delen van het land vinden ook (kleinere) stakingen plaats. Niet alleen strafrechtadvocaten, maar ook asiel- en sociaal advocaten staken mee.
De protestactie wordt gesteund door de Orde van Advocaten, die overigens hoopt dat er geen cliënten de dupe zullen worden van de staking. Veel advocaten laten weten de actie te ondersteunen, maar de belangen van hun cliënt voorop te stellen. Zo gaat advocaat Richard Korver in een vastgoedfraudezaak bij de rechtbank in Utrecht pleiten zonder toga, maar met bef. Hij wil op die manier zichtbaar maken dat hij zijn collega's steunt.
Er zijn ook advocaten die een tegengeluid laten horen. Ze vinden wel dat de advocatuur wordt uitgekleed, maar vinden de staking een te zwaar middel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.