Utrecht Bereikbaar Pas afgeschaft

PROVINCIE UTRECHT - Reizigers in het westen van de provincie die voor hun werk naar Utrecht willen, gaan vanaf 1 januari fors meer betalen. Dat komt doordat de Bereikbaarheids Pas wordt afgeschaft.
De pas was een initiatief van Rijkswaterstaat, de provincie, het Bestuur Regio Utrecht en de gemeente Utrecht en werd in 2008 ingevoerd. Aanleiding was dat er de jaren erna veel gewerkt zou worden in het westen van de stad. Zo werd de A2 verbreed, werd er een tunnel aangelegd en een fly-over gemaakt op het 24 Oktoberplein.

SUBSIDIE

De overheid vreesde een verkeersinfarct en wilde mensen stimuleren om de bus te pakken. Werkgevers kregen de mogelijkheid om goedkoop een busabonnement af te sluiten voor hun werknemers. Het project kreeg ruim 20 miljoen subsidie.
Het project zou eigenlijk twee jaar duren, maar werd telkens verlengd. Dat kon omdat er nog subsidiegeld beschikbaar was en omdat de werkzaamheden uitliepen.
Een deel van de pas krijgt een vervolg. Mobility Card Services heeft een deal gesloten met Qbuzz, de nieuwe vervoerder in de regio Utrecht. Dit commerciële initiatief werkt zonder subsidie en biedt voor 2014 een vergelijkbare pas aan. Deze pas geldt alleen in de stad Utrecht en de negen omliggende gemeentes en wordt een stuk duurder dan de oorspronkelijke pas.

MONTFOORT

Wethouder Jonker van Montfoort is boos over het opheffen van de Bereikbaarheidspas. Hij baalt er vooral van dat de opvolger daarvan niet beschikbaar is voor inwoners van zijn gemeente. Montfoort valt buiten het gebied van het Bestuur Regio Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.