Instellingen

"Heulmeisje was mogelijk ontvoerd"

De reconstructie van het Heulmeisje in Opsporing Verzocht.
De reconstructie van het Heulmeisje in Opsporing Verzocht. © Opsporing Verzocht (AVRO)
UTRECHTSE HEUVELRUG - De politie heeft dertig nieuwe tips gekregen in de zaak van het Heulmeisje. Een van de tipgevers heeft zelfs de naam van een vermist Duits meisje doorgegeven.
Ook is er een naam van een mogelijke verdachte genoemd. De politie trekt die aanwijzingen nu na. De zaak werd dinsdagavond besproken in Opsporing Verzocht. Daarin kwamen experts aan het woord die het voor mogelijk achten dat het meisje in 1976 ontvoerd werd voordat ze werd vermoord.
Dinsdag werd al bekend dat het zogenoemde Heulmeisje voor haar dood in 1976 mogelijk is ontvoerd en langere tijd gevangen is gehouden. Nieuw onderzoek op haar lichaamsresten heeft aangetoond dat het kind voor haar dood lange tijd zeer eenzijdig voedsel at.
Het lichaam van het Heulmeisje werd in oktober 1976 gevonden in een ondiep graf op parkeerplaats De Heul langs de A12 bij Maarsbergen. Ze was vermoord. Ondanks veel onderzoek is nog steeds niet bekend wie zij was. Sinds ruim een jaar is een coldcaseteam van de politie in Utrecht de zaak opnieuw aan het doorspitten.
In juni van dit jaar is het stoffelijk overschot opgegraven, zodat wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut nieuwe onderzoeken konden doen. Dat bracht onder andere de eenzijdige voeding aan het licht. "Behalve ontvoering en uithongering tijdens de daaropvolgende gevangenschap is het ook mogelijk dat ze in extreme armoede leefde", zegt de politie.
"Of dat ze heel lang heeft rondgezworven en niet goed voor zichzelf kon zorgen. Maar een zwervend kind zou wel eerder zijn opgemerkt", concludeert een woordvoerder van het politieteam.
De politie maakte dinsdagmorgen bekend op zoek te zijn naar twee Nederlandse mannen, die nu tussen de 70 en 80 jaar oud moeten zijn. Een tipgever heeft verklaard dat destijds veel mensen wisten dat deze mannen het meisje hebben gedumpt in Maarsbergen.

"Eenzijdig voedsel kan wijzen op verplichte toename van bepaald voedsel"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.