Steeds meer Nederlanders chronisch ziek

BILTHOVEN - Ruim 5,3 miljoen Nederlanders lijden aan een chronische ziekte. Volgens het RIVM in Bilthoven is het aantal chronisch zieken in de afgelopen acht jaar met 17 procent gestegen.
De aanwas komt niet alleen door de vergrijzing, maar ook doordat ziekten eerder worden ontdekt en doordat behandelingen beter zijn geworden, waardoor mensen langer leven. Ook zijn huisartsen beter gaan bijhouden wie een chronische aandoening heeft.

LAAGOPGELEIDEN

Behalve ouderen worden ook laagopgeleide personen relatief vaak getroffen door één of meer chronische ziekten. Volgens het RIVM hebben laagopgeleiden twee keer zo vaak een chronische ziekte als hoogopgeleiden.
De stijging van het aantal Nederlanders die in een bepaalde periode meer dan één chronische ziekte hebben is met 26 procent toegenomen, aldus het RIVM. Dat zijn 1,9 miljoen mensen. Daarvan zijn er 580.000 75 jaar of ouder.

CHRONISCHE ZIEKTEN

Chronische ziekten kunnen levensbedreigende ziekten zijn zoals kanker, Aids en een beroerte maar ook aandoeningen met periodiek terugkerende klachten zoals astma en migraine. Een andere categorie zijn chronische ziekten die progressief verslechteren en leiden tot invaliditeit, zoals reuma en de ziekte van Parkinson.
Psychische aandoeningen zoals een burn out en angststoornissen worden ook beschouwd als een chronische ziekte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.