Minder klachten over 'stinkfabriek' Bunschoten

BUNSCHOTEN SPAKENBURG - Het aantal klachten over stankoverlast door de biogascentrale in Bunschoten is deze maand afgenomen. Dat zegt de provincie Utrecht, in een reactie op kritiek van de SP.
Zeevishandel A. van de Groep en zonen haalt met de centrale gas uit visafval en gevulde koeken die over de datum zijn. Het groene initiatief veroorzaakt volgens omwonenden een ondraaglijke stank.

DWANGSOM

De provincie stelde met metingen vast dat de vieze lucht inderdaad van de biogascentrale kwam en gaf de fabriek opdracht om maatregelen te nemen. De rechter gaf de provincie echter geen toestemming om een opgelegde dwangsom te innen, omdat de provincie op de verkeerde manier had gemeten.
Volgens de SP in de Provinciale Staten heeft de provincie fouten gemaakt. Fractievoorzitter Ad Meijer eist opheldering en vindt dat de provincie had moeten weten dat er op een andere manier gemeten had moeten worden. "Dat geeft aan dat er juridisch niet goed werd gehandeld."

MEETMETHODE

Verantwoordelijk gedeputeerde Ralph de Vries stelt in een reactie dat er helemaal geen fouten zijn gemaakt. Sinds begin deze maand wordt gemeten op de manier die de rechter wel goedkeurt. De meetmethode die eerder werd gebruikt was nodig om aan te tonen dat het inderdaad de biogasfabriek was die zo stonk.
Bovendien kon er eerder niet op een andere manier worden gemeten, aldus De Vries. "De fabriek stootte op zoveel plekken uit, dat we niet zoals de rechter wil konden meten boven een centrale afvoerpijp. Die is er pas sinds de biogascentrale onlangs in een nieuw ventilatiesysteem investeerde."

EFFECT GEHAD

Wat De Vries betreft heeft de provincie opgetreden en werpt dat nu zijn vruchten af. "Ook al kunnen we de dwangsom niet direct innen, het dreigen met een dwangsom heeft wel effect gehad, want de fabriek is nu toch gaan investeren."
Volgens de provincie zijn er sinds november nauwelijks nog klachten van omwonenden binnengekomen. Ook zijn er sindsdien geen overschrijdingen gemeten.

Meijer: "Onbegrijpelijk dat provincie methode toepast die niet met vergunng overeenkomt"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.