Peter Koelewijn verliest zaak en legt zich erbij neer

SOEST - Schrijver A.F.Th. van der Heijden hoeft zijn roman De helleveeg niet te rectificeren. Zanger Peter Koelewijn uit Soest heeft een kort geding verloren dat hij tegen de auteur en diens uitgeverij had aangespannen.
In de in mei verschenen roman wordt beschreven dat er in de jaren vijftig en zestig een illegale abortuskliniek zit boven de Eindhovense viswinkel van de familie Koelewijn. Van der Heijden schrijft over "de zoon des huizes, die net een Nederlandse rock'n-rollhit had met Kom van dat dak af."

BEZOEDELD

De ouders van Koelewijn hadden in het echt ook een viswinkel in Eindhoven. Het gezin woonde erboven, maar een abortuspraktijk zat er in werkelijkheid nooit. De zanger meende dat lezers in verwarring kunnen raken en stelde dat zijn familienaam in de roman bezoedeld werd.
Het kwetst hem dat de viswinkel in de roman wordt afgeschilderd als een stinkend hol, waarboven zich illegale abortuspraktijken afspeelden en dat de suggestie wordt gewekt dat zijn familie daar weet van had. Maar volgens de rechtbank worden de zanger en zijn familie in het boek niet in een kwaad daglicht gesteld.

RECTIFICATIE

Koelewijn eiste een rectificatie in drie kranten en een inlegvel in nog onverkochte exemplaren waarop staat dat de aantijgingen in het boek onjuist zijn. Ook wilde hij dat de naam van zijn familie in nieuwe drukken van de roman niet meer voor zou komen.
De rechter zei dat de boosheid van Koelewijn begrijpelijk is, maar vindt de vrijheid van meningsuiting belangrijker. "Het gaat om een roman, waarin de familie van Koelewijn geen rol van betekenis speelt, behalve dat de abortuspraktijk boven de werkelijk bestaand hebbende viswinkel van de ouders van Koelewijn is gesitueerd."

TAMTAM

De 72-jarige zanger zal geen vervolgstappen ondernemen. "Ik moet me erbij neerleggen. Door er meer tamtam aan te geven, worden alleen maar extra boeken verkocht."
Hij is wel teleurgesteld over Van der Heijden en uitgeverij De Bezige Bij. "Enig gevoel van empathie heb ik bij hen niet kunnen ontdekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.