Instellingen

"Arrestatie maffiakopstuk had eerder gekund"

NIEUWEGEIN - De arrestatie van maffiakopstuk Francesco Nirta van de maffiaclan 'Ndrangheta in Nieuwegein, had al veel eerder kunnen plaatsvinden. Dat onthulde het radioprogramma Argos van de VPRO zaterdag.
De Italiaanse justitie had al in juli aangedrongen bij minister Opstelten om actie te ondernemen, maar hij weigerde, zegt Wilbert Paulissen, hoofd van de Landelijke Recherche. De Italianen schreven daarop een woedende brief aan de minister.
Afgelopen september werd de van moord verdachte maffiatopman alsnog gearresteerd, toen hij een patatje at in een snackbar in Galecop. Ook vier andere verdachten werden aangehouden. Ze zouden zeker 40 kilo aan kilo verdovende middelen bij zich hebben gehad.
Door de arrestatie is de relatie tussen Nederland en Italië beter geworden, maar volgens de onderzoeksjournalisten van Argos heeft Rome nog steeds veel kritiek op het beleid van Opstelten. De bewindsman wil bezuinigen op een contactpersoon tussen de Nederlandse en Italiaanse justitie. Volgens een maffiabestrijder is dat in feite een geschenk aan de georganiseerde misdaad.
De top van de 'Ndrangheta bestaat uit enkele families afkomstig uit het zuiden van Italië. De organisatie heeft veel banden met Italianen in West-Europa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.