Utrechtse wetenschappers praten middeleeuws
UTRECHT - De Utrechtse taalwetenschapper Frits van Oostrom werkt aan een gratis app die laat horen hoe het Nederlands in de middeleeuwen klonk. De app Vogala moet eind dit jaar te downloaden zijn, laat de Universiteit Utrecht weten.
Vogala brengt oude teksten tot leven, zegt de universiteit. Zo zijn onder meer middeleeuwse bijbelteksten, gedichten en mystieke visioenen van Hadewijch in de oude taal te beluisteren. Het is lastig om die teksten te lezen, maar als ze eenmaal worden uitgesproken, blijkt het oud-Nederlands best verstaanbaar, zegt Van Oostrom.
De teksten worden ingelezen door zogeheten medioneerlandici, maar ook door bekende stemmen, zoals Vroege Vogelspresentator Menno Bentveld, Paul Schnabel, oud-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, presentatrice Mieke van der Weij en tekenaar Jean-Marc van Tol van Fokke en Sukke.
De app komt in de eerste instantie alleen beschikbaar voor de iPad, maar later worden ook andere besturingssystemen toegevoegd, laat de Universiteit Utrecht weten.
De titel Vogala komt uit de zinssnede 'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hi(c) (a)nda thu uuat unbidan uue nu', dat zoveel zou betekenen als: 'Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve ik en jij. Waar wachten wij nu op?' Het was lange tijd de oudste Nederlandse zin die bekend was.