Ontuchtverdachte Veenendaal mag naar huis

VEENENDAAL - Veenendaal had geen gebiedsverbod mogen opleggen aan een man die wordt verdacht van ontucht met een meisje uit de buurt. De burgemeester wilde daarmee voorkomen dat zijn slachtoffers hem weer zouden tegenkomen. De verdachte vocht dat besluit aan, met succes.
De rechtbank had eerder bepaald dat de man zijn rechtszaak niet in de gevangenis hoefde af te wachten. Hij moest bij zijn zwager logeren en mocht zich niet meer in Veenendaal vertonen. Vorige maand werden de voorwaarden op zijn verzoek gewijzigd. Hij kon weer naar huis, maar mocht geen contact zoeken met het buurmeisje en ook niet naar haar adres gaan.
Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal verwachtte een verstoring van de openbare orde en legde de man prompt een gebiedsverbod op, zodat hij alsnog bij zijn huis weg moest blijven. Kolff wist de rechter echter niet van de noodzaak te overtuigen. Zo heeft de wijkagent bijvoorbeeld gesproken met mensen in de buurt. Die heeft daaruit niet kunnen opmaken dat er een reële dreiging bestaat.
Tien dagen geleden verloor Kolff een door hemzelf aangespannen zaak, waarin hij eiste dat hij een man die naar Veenendaal terugkeerde na een straf wegens kindermisbruik, elf aanvullende voorwaarden mocht opleggen. De civiele rechter bepaalde toen dat alleen de strafrechter dergelijke voorwaarden kan opleggen.

Kolff over uitspraak: "hoeveel maatregelen kan een burgemeester nemen?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.