Langestraat Amersfoort blijkt eeuwenoud

AMERSFOORT - De Langestraat in de Amersfoortse binnenstad was al in de elfde eeuw verhard. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek.
Dat de Langestraat een oude route is, werd volgens de gemeente wel verwacht. Maar dat de weg duizend jaar geleden al zo degelijk is aangelegd, was een verrassing. In Nederlandse steden zijn al eerder zulke wegconstructies tevoorschijn gekomen, maar die waren nooit duizend jaar oud. Een unieke situatie, stelt Amersfoort.
Gemeentelijke archeologen deden onderzoek in de Langestraat omdat er ondergrondse afvalcontainers worden geplaatst. De 'kijkgaatjes' die daarvoor werden gemaakt, boden een blik in de bodem tot drie meter onder de huidige bestrating.

BOOMSTAMMETJES

Uit het onderzoek werd duidelijk dat de straat werd belegd met een 70 centimeter dik pakket boomstammetjes, zodat de weg goed begaanbaar was. Deze zogeheten knuppelweg was 5,60 meter breed, zodat twee karren elkaar konden passeren. Aan weerszijden van de weg zorgden stevig beschoeide sloten voor een goede afwatering.
Volgens de gemeente is de Langestraat vermoedelijk op die manier aangelegd op initiatief van de bisschop van Utrecht. Die ging zich rond 1100 bezighouden met de ontginning van het gebied van Amersfoort en de Gelderse Vallei.
De Langestraat maakte het bestuurlijk centrum van de bisschop, op de plek van de huidige Sint Joriskerk, bereikbaar voor de boeren die er hun goederen moesten afleveren.

Matthijs Wijker van de Acheologische Dienst Amersfoort over de Langestraat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.