GroenLinks houdt toch hoop op windmolens Lage Weide

UTRECHT - GroenLinks in Utrecht heeft het plan voor windmolens op industrieterrein Lage Weide toch niet afgeschreven. Dat maakte de partij dinsdag duidelijk op een raadsinformatieavond.
Omdat er geen raadsmeerderheid voor windmolens op Lage Weide is, liet GroenLinks vorige week weten dat wordt ingezet op een plek in het gebied Rijnenburg naast de A12. Tijdens de raadsinformatieavond bleek dat de partij toch hoopt dat het plan voor windturbines op Lage Weide door kan gaan.
Volgens raadslid De Vries van GroenLinks hebben sommige omwonenden oprechte zorgen, maar toch denkt hij dat de windmolens er moeten komen: "Ik denk dat alles onderzocht is de afgelopen maanden, en goed onderzocht, en dat toont voor ons aan dat het plan door kan gaan", zegt De Vries.

GEZONDHEID

Omwonenden van Lage Weide protesteren al langer tegen de komst van de molens. Ze vrezen voor hun gezondheid, waardedaling van hun woning, geluidsoverlast en slagschaduw. Ze worden onder meer gesteund door Stichtse Vecht, die het heeft opgenomen voor inwoners van Maarssenbroek.
Eind oktober werd duidelijk dat er in de Utrechtse gemeenteraad geen meerderheid is voor het windmolenplan. PvdA, D66 en VVD zijn tegen. PvdA en D66 zeggen voorstander te zijn van windenergie, maar ze zien op dit moment niet voldoende draagvlak voor Lage Weide. De VVD is per definitie tegen windmolens in een stedelijke omgeving.

PROVINCIE

Voorstanders van de windmolens willen bij de provincie aankloppen als de gemeenteraad uiteindelijk tegenstemt. Die zou de komst van de windmolens op Lage Weide dan moeten afdwingen.
De gemeente Utrecht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Volgens de stad zijn windmolens de goedkoopste en meest effectieve manier om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Eind november neemt de gemeenteraad een definitieve beslissing.

Steven de Vries (GroenLinks): "Voldoende aangetoond dat plan door kan gaan"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.