Instellingen

GroenLinks: Glazen vloer moet historische tegels zichtbaar maken

© Facebook Verbouwing Ganzenmarkt
UTRECHT - GroenLinks in Utrecht wil dat de gemeente aan de Ganzenmarkt een glazen vloer aanlegt. Onder dat glas zou een recent gevonden 14de-eeuwse tegelvloer te zien kunnen zijn, die is gevonden in het voormalige Ubica-kraakpand.
Een ondernemer is bezig om pand te verbouwen tot een hotel en grandcafé. Bij de sloopwerkzaamheden vonden archeologen van bureau Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie (BAAC) een mozaïekvloer uit de vroege 14de eeuw met banden van ingelegde tegels met Franse lelies. Probleem is echter dat de tegelvloer van 6 bij 8 een meter onder het straatoppervlak ligt. Dat maakt het lastig om het in het ontwerp van het gebouw in te passen.
Collegepartij GroenLinks wil dat de bijzondere vloer behouden en zichtbaar blijft. Dat zou kunnen door de bestrating boven de vloer te vervangen door glas.
De glazen vloer met het mozaïek daaronder zouden ook een "mooie aanvulling" zijn op de Schatkamer Domplein, in het verlengde van de Ganzenmarkt. Op en onder het Domplein laat de gemeente de bijna 2000 jaar oude geschiedenis van dit historische stukje stad zichtbaar maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.