Instellingen

Groepsverkrachtingszaak: acht levens verwoest na twee wilde avonden

© Bas Czerwinski, ANP
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep zwaardere celstraffen geëist voor vijf verdachten van de groepsverkrachting in de Utrechtse Dichterswijk.
De jongemannen gingen voor vrijspraak. De hoofdverdachte hoorde donderdag echter zeven jaar celstraf eisen voor drievoudige verkrachting, in plaats van vijf jaar cel. Ook voor de vier anderen wil het OM hogere gevangenisstraffen, variërend van ruim twee jaar tot vijf jaar.

GETEKEND

Alle betrokkenen in de zaak zijn voor het leven getekend, bleek tijdens de behandeling van het hoger beroep. Drie meisjes zeggen dat ze zijn verkracht, maar ook de vijf verdachten voelen zich slachtoffer. Ze erkennen dat ze een wilde avond hebben gehad met de meisjes maar ontkennen vekrachting. Ondertussen hebben ze al twee jaar gevangenisstraf achter de rug.
"Haar ouders waren gewoon boos omdat ze het met Marokkaanse jongens heeft gedaan", zo vat verdachte Fahid de zaak samen vlak voor aanvang van de zitting. De jongen is sinds mei vrijgekomen na bijna twee jaar gevangenisstraf. "Ik heb de geboorte van mijn zoon gemist. Hoe denk je dat dat is?"

SEKSFEEST

Fahid kwam via zijn neef op 5 mei 2011 op een feest terecht. Tijdens dat feestje werd er stevig op los gesekst. Een 17-jarig meisje had seks met zeker vijf jongens. "Maar niet met mij", zegt Fahid. "Ze vergist zich. Ik was er wel maar heb haar niet aangeraakt."
Aan die merkwaardige bijeenkomst op 5 mei 2011 is een wilde avond een week eerder op Koninginnedag vooraf gegaan. Alle partijen zijn het in grote lijnen met elkaar eens wat er die avond is gebeurd.

HOOFDROL

Het 17-jarige meisje speelt een hoofdrol in de zaak. Ze arriveerde die avond in het huis van de 17-jarige Daan. Zijn ouders waren op vakantie gegaan dus werd er groot feest gevierd. Daan kent het meisje goed en ze hebben regelmatig seks. Ook op deze avond gaan de twee met elkaar naar bed.
Vrienden van Daan willen ook en het gebeurt ook. Vaginale seks en orale seks wisselen elkaar af met zeker vijf jongens. Uiteindelijk gaat het meisje slapen en de volgende dag gaat ze naar huis.
Een week later op 5 mei komt ze opnieuw bij Daan thuis en opnieuw zijn er verschillende andere jongens aanwezig. En opnieuw komt het herhaaldelijk tot seks. Tien dagen later volgt de aangifte voor verkrachting en dan komt de zaak op scherp te staan.

TWEE MEISJES

Terwijl de jongens ontkennen melden zich nog twee meisjes, onder wie een 14-jarige, die zeggen dat ze op 30 april in het huis van Daan verkracht te zijn. Uiteindelijk worden zeven jongens veroordeeld.
Opvallend is dat Daan en een Nederlandse vriend relatief lage straffen krijgen. Zij gaan niet in beroep. Vijf Marokkaanse jongens worden zwaarder bestraft. Eén jongen moet vijf jaar de cel in voor drievoudige verkrachting.
De Marokkaanse jongens zijn boos. Zo boos dat ze de rechter tijdens de uitspraak uitmaken voor kankerzwerver en bitch. Donderdag stonden ze opnieuw voor de rechter in de hoop dat het oordeel van het hof gunstiger uitpakt.
VRIJWILLIG OF NIET?
Het hof heeft op het eerste gezicht een eenvoudige vraag te beantwoorden. Was de seks vrijwillig of niet? Het is het woord van de slachtoffers tegen het woord van de verdachten. Ondersteunend bewijs moet vooral komen uit de mond van medeverdachte Daan die zegt dat hij het slachtoffer heeft horen huilen.
Ook benadrukt het Openbaar Ministerie dat de meisjes met hun verklaringen ook zichzelf te schande maken wat hun verklaringen zou versterken en dat hun verhalen ondersteund worden door telecominformatie.

ADVOCATEN

Daar tegenover staan vijf advocaten die bloed ruiken. Het offensief richt zich vooral op het 17-jarige meisje. Volgens advocaat Boone is het meisje volstrekt onbetrouwbaar. Zo heeft ze zelf verklaard dat ze tot vier keer toe het sperma van de jongens heeft doorgeslikt.
"Waarom zou ze dat doen als ze verkracht werd. Ook belette niemand haar om gewoon weg te gaan. Sterker nog, waarom kwam ze een week later uit eigen beweging terug en ging ze met de jongens om alsof er niets gebeurd was", aldus Boone.

SLET OF SLACHTOFFER

De advocaat schildert het meisje af als een losbandige dame die graag experimenteert. Daarbij verwijst hij naar het comazuipen waar het meisje ook aan zou doen. De aangifte is volgens de verdediging een erekwestie. "Of je bent een slet of je bent slachtoffer van een verkrachting. Waar kies je dan voor?"
Volgens het OM is het allemaal te verklaren. De slachtoffers waren doodsbang. En als je bang bent dan doe je wat je wordt opgedrongen.
Het hof doet op 13 december uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.