RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Zand onder ingestorte kademuur spoelde weg door regen

1/2
UTRECHT - Een opeenstapeling van factoren is de oorzaak van de instorting van de kademuur aan de Bemuurde Weerd in Utrecht. Dat concludeert een door de gemeente ingehuurd ingenieursbureau op basis van duikinspecties en geotechnisch onderzoek. Het herstel gaat naar verwachting 1,4 miljoen euro kosten.

Doordat de bodem voor de kademuur lager lag dan de onderkant van de constructie van de muur kon er, als gevolg van hevige regenval, zand achter en onder de muur wegspoelen. Omdat de historische muur was gefundeerd op zand bezweek die op 15 oktober. Het lage bodemniveau kan verklaard worden door baggeren, hoge stroomsnelheden en scheepvaart.

Meteen na het instorten van het stuk kade heeft de gemeente Utrecht preventieve maatregelen genomen, waaronder het vellen van vier bomen en het aanleggen van een nooddamwand voor de ingestorte muur. Ook zijn zeven bomen op de kademuur gesnoeid om het gewicht op de kade te verminderen.

De gemeente bereidt op dit moment de aanleg voor van een permanente damwand achter de oude kademuur. Na plaatsing gaat de Bemuurde Weerd weer open voor alle verkeer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht