Uitzetting Dennis zeker geen uitgemaakte zaak

UTRECHT - Er is hoop voor de 8-jarige Dennis uit Utrecht, die uitgezet dreigt te worden naar Burundi.
Staatssecretaris Teeven van Justitie, die donderdag in de Tweede Kamer niet in wilde gaan op individuele gevallen, verwacht niet dat driehonderd kinderen die net buiten het kinderpardon vallen alsnog allemaal worden uitgezet.
Hij wil eerst de uitkomst van de vele bezwaarprocedures rustig afwachten. Pas in april moet duidelijk worden hoeveel kinderen alsnog moeten vertrekken, wat de 'uiterste grenzen' zijn van het pardon en of er nog gevallen zijn die de staatssecretaris kan afdoen met zijn discretionaire bevoegdheid. "Het is nu nog te vroeg om de conclusie te trekken dat het zo'n groot aantal is als nu wordt gesteld", aldus Teeven.
Teeven reageerde donderdag op een oproep vanuit de Tweede Kamer, de Kinderombudsman en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om het kinderpardon te versoepelen. Ze stellen dat driehonderd kinderen alsnog dreigen te worden uitgezet, omdat die te lang buiten het toezicht van het Rijk zouden zijn geweest. Dennis is één van die driehonderd kinderen.
De 8-jarige jongen, die in het azc in Oog in Al woont, hoorde deze week dat hij naar Burundi wordt uitgewezen omdat de asielaanvraag van zijn moeder is afgewezen. Hij kan geen beroep doen op het huidige kinderpardon, omdat hij niet aan de voorwaarden van justitie voldoet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.