Catharijneconvent spijkert feestdagenkennis bij

UTRECHT - Het Catharijneconvent in Utrecht gaat de kennis over feestdagen in Nederland bijspijkeren.
In het museum is al een permanente tentoonstelling over christelijke feesten te zien. Het convent gaat elke twee jaar samenwerking zoeken met musea elders in het land, zodat kennis over feesten uit alle culturen uiteindelijk voor alle scholen in heel Nederland makkelijk bereikbaar is. In de regionale musea wordt ook aandacht besteed aan feesten die typisch voor dat gebied zijn, zoals carnaval, Sint Maarten en midwinterhoornblazen.
Het hele project gaat 6,5 miljoen euro kosten. Daarvan is nu 2 miljoen gedekt. Catharijneconvent rekent op veel sponsorgeld in de regio.
Volgens het museum weten steeds minder mensen wat er eigenlijk wordt gevierd op dagen als Kerstmis, Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. Het museum wil in tien jaar tijd alle schoolkinderen en hun ouders bereiken met het programma 'Feest! Weet wat je viert'.
"Religieuze feestdagen maken een belangrijk deel uit van onze cultuur en geschiedenis. Het is essentieel om kennis daarover levend te houden", aldus het museum. Het project is donderdag van start gegaan met een website, een lespakket en tentoonstellingen in Utrecht en in het Bijbels Museum en Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam.

Organisatie Catharijneconvent over het bijspijkeren van feestdagenkennis