Instellingen

Minister valt modebedrijven in Houten en Amersfoort aan

AMERSFOORT/HOUTEN - Coolcat in Houten en Prénatal in Amersfoort krijgen een veeg uit de pan van minister Lilianne Ploumen. De kledingbedrijven zouden hun handelswaar uit fabrieken in Bangladesh halen, waar personeel onder slechte omstandigheden wordt uitgebuit.
Behalve Coolcat en Prénatal krijgt ook de Wibra kritiek van Ploumen. De minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt in het AD dat de modeketens moeten beloven om redelijke salarissen te betalen. Ze zouden volgens haar weigeren om daar afspraken te ondertekenen.

GELOOFWAARDIGHEID

Ploumen roept de bedrijven nu nogmaals op om iets te doen aan de rechten van de textielarbeiders. "Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten."
Eigenaar Roland Kahn van Coolcat noemt het in een reactie "vooral heel triest dat de minister wel de media weet te vinden, maar ons niet." Hij noemt haar gedrag "onverantwoordelijk" en zegt dat de zaak niet zo simpel is.

INVOERRECHTEN

Dat er zoveel goedkope kleding uit Bangladesh wordt ingevoerd ligt in de ogen van de Coolcat-topman juist aan de Europese Unie. "Die heeft Bangladesh een invoervrije status gegeven. Als ik goederen uit India koop moet ik 12 procent invoerrechten betalen. Bij goederen uit Bangladesh niet. Laat ze dat maar eens veranderen."
Ploumen wees erop dat andere bedrijven als Zeeman, H&M, C&A, HEMA, V&D en G-Star de afspraken wel hebben ondertekend, maar dat vindt Kahn geen argument. "Voor die ketens is Bangladesh een soort productieschuur. Daar wordt al die goedkope rotzooi gemaakt."

HOOGWAARDIGE LANDEN

Kahn benadrukt dat de kleding van zijn bedrijf voornamelijk afkomstig is uit "hoogwaardige landen" en dat slechts een beperkt deel in Bangladesh wordt gemaakt. "Ik heb helemaal geen invloed op de salarissen van de textielarbeiders daar."
Concurrent Wibra wil voorlopig geen commentaar geven op de uitspraken van Ploumen. Bij Prénatal was maandagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.