Instellingen

GroenLinks tegen komst Bieb++ op Smakkelaarsveld

UTRECHT - Coalitiepartij GroenLinks in Utrecht gaat in de gemeenteraad stemmen tegen het nieuwe pand voor de bibliotheek op het Smakkelaarsveld. Daardoor ligt de sleutel voor de komst van het nieuwe gebouw bij de eenmansfracties ChristenUnie en GroenRechts.
De nieuwe bibliotheek in het Utrechtse Stationsgebied leek een uitgemaakte zaak, totdat coalitiepartij GroenLinks dinsdagmiddag in de commissievergadering zei dat het pand veel te duur wordt. De partij maakt ook bezwaar omdat er veel leegstand is in de stad en verder vreest GroenLinks dat door de hoge huur er in de toekomst geen geld meer is voor de wijkbibliotheken.
Of het gebouw er nu gaat komen, is aan de ChristenUnie en GroenRechts, maar hun standpunten zijn nog onduidelijk. De ChristenUnie houdt de kaarten tegen de borst en GroenRechts was afwezig in de commissievergadering. Daardoor blijft het lot van de nieuwe bibliotheek onduidelijk tot 19 december, als de gemeenteraad over het plan stemt.

FILMZALEN

In het beoogde gebouw op het Smakkelaarsveld in het Utrechtse Stationsgebied zijn behalve de bieb en de filmzalen van 't Hoogt ook kantoren en woningen gepland. Dwars door het gebouw zou een tram- en busbaan moeten komen.
Volgens de tegenstanders zijn er voldoende alternatieven voor de bibliotheek en de filmzalen, onder meer in de bioscopen in de binnenstad, die leeg komen te staan zodra er de nieuwe megabioscoop op het Jaarbeursplein klaar is. De VVD zegt dat het gebouw er wel mag komen, maar zonder overheidsgeld. De fractie ziet wel wat in een megadiscotheek.
Het college van B&W heeft inmiddels een ontwikkelaar gevonden die het pand wil bouwen. De gemeente koopt daarna een deel van het pand terug voor de bibliotheek en de filmzalen. Het ontwerp van architect Rapp+Rapp ligt ook al enkele jaren klaar.
Over het gebouw is al veel te doen geweest. Zo leidde de keuze voor een architect tot een rechtszaak en trok de beoogde huurder Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) zich terug vanwege de hoge kosten.

GroenLinks tegen komst Bieb++ op Smakkelaarsveld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.