Wethouder: afschieten Bieb++ kost miljoenen

UTRECHT - Als Utrecht toch geen nieuwe bibliotheek gaat bouwen op het Smakkelaarsveld in Utrecht, dan kost dat de gemeente waarschijnlijk een paar miljoen euro. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Everhardt.
Dat geld zit in de voorbereiding op de plannen en inkomsten die de stad misloopt. Zo ligt er al een ontwerp en is ook al een bouwer gevonden. Bovendien is er veel energie gestoken in de begroting en toekomstvisie en is er ook al een website.
Als de plannen niet doorgaan, betekent dat een tekort op de begroting voor het Stationsgebied, aldus Everhardt.

EENMANSFRACTIES

Dinsdagmiddag werd duidelijk dat coalitiepartij GroenLinks tegen de plannen wil stemmen. Daardoor is de vraag of er een meerderheid is voor de komst van het nieuwe gebouw. Nu GroenLinks tegen is, ligt de sleutel bij de eenmansfracties van de ChristenUnie en GroenRechts. Hun standpunten zijn nog niet bekend.
GroenLinks kondigde aan om tegen te stemmen omdat de partij de kosten voor de nieuwe bibliotheek en het filmhuis te duur vindt. Ook zegt de partij dat er veel panden in de stad leegstaan en dat een nieuw gebouw alleen maar zorgt voor meer leegstand.

WONINGEN

In het beoogde gebouw op het Smakkelaarsveld in het Utrechtse Stationsgebied zijn behalve de bieb en de filmzalen van 't Hoogt ook kantoren en woningen gepland.
Een bedrijf bouwt het immense pand en de gemeente koopt een deel terug. Dwars door het gebouw zou een tram- en busbaan moeten komen.
Op 19 december stemt de gemeenteraad over het gebouw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.