Instellingen

"Utrechtse methode hulp bij schulden werkt"

© Will Spaetzel, Flickr
UTRECHT - De nieuwe Utrechtse methode om mensen die grote schulden hebben gemaakt op te leiden en beter te begeleiden, is zeer succesvol. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.
Utrecht laat mensen met schulden binnen 20 dagen meedoen aan een workshop, waar ze leren hoe ze met geld en administratie moeten omgaan, hoe ze een begroting kunnen maken en waar ze financiële steun kunnen krijgen.
Vervolgens ligt er binnen acht weken een individueel schuldhulpplan op tafel, terwijl dat eerder zes maanden kon duren. Wie niet zelf met het schuldhulpplan uit de voeten kan, krijgt via de gemeente steun van een vrijwilliger of een sociaal werker.
De nieuwe aanpak is in 2012 van start gegaan en sindsdien heeft driekwart van de schuldregelingen succes. In 2010 verliep nog minder dan de helft van de regelingen succesvol. Volgens de gemeente ging het bij de gebruikelijke schuldhulpsanering vaak mis, omdat mensen hun gedrag niet veranderden.
De komende tijd gaat de gemeente extra aandacht besteden aan maatwerk voor onder andere zelfstandig ondernemers. Vanaf 2015 stuurt de gemeente buurtteams op pad om mensen met betalingsachterstanden te helpen voordat de schuldeisers op de stoep staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.