Instellingen

LIVEBLOG: Tourpresentatie klaar, nu La Nuit du Tour

© RTV Utrecht
© RTV Utrecht
© @letour
© RTV Utrecht
© @letour
De Tour-iconen Hinault en Janssen.
De Tour-iconen Hinault en Janssen. © ANP
Prudhomme roemde de volhardende houding van Utrecht.
Prudhomme roemde de volhardende houding van Utrecht. © ANP
Tourdelegatie fiets van Utrecht CS naar Oudegracht.
Tourdelegatie fiets van Utrecht CS naar Oudegracht. © ANP
UTRECHT - In Parijs en Utrecht is de start van de Tour de France 2015 gepresenteerd. In dit liveblog kunt u de gebeurtenissen teruglezen. Het blog is beëindigd.
22.00 uur: Start groot feest in de Winkel van Sinkel.
19.30 uur: De Domtoren wordt in rood-wit-blauw licht gehuld.
19.10 uur: Wielrenner daalt af van Domtoren en door de stad wordt een gele loper uitgerold met diverse acts.
17.40 uur: De perspresentatie wordt afgesloten.
17.37 Fotomoment met Wolfsen, Spigt, Prudhomme, Hinault, Janssen, Zoetemelk, Mollema, Kelderman, Dumoulin en Veelers.
17.28 uur: Presentatrice Elsemieke Havenga praat op het podium met topwielrenners, onder wie Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Tom Dumoulin en Tom Veelers. Mollema: "Utrecht is de mooiste stad om in te starten."
17.26 uur: Sportminister Edith Schippers spreekt de aanwezigen in de Winkel van Sinkel toe via een videoboodschap.
17.25 Het nieuwe logo wordt gepresenteerd met rood en wit van de stad Utrecht, de architectuur van Gerrit Rietveld, Nijntje en natuurlijk wielrenners.
17.12 uur: Prudhomme vertelt over de route en vervolgens neemt wethouder Hans Spigt het over. Hij neem het parcours door de gemeente stap-voor-stap door.
16.58 uur: Burgemeester Wolfsen neemt weer het woord. "De liefde voor de stad van Prudhomme is alleen maar toegenomen." Vervolgens vertelde hij over Utrecht en de relatie van de stad met de fiets.
16.55 uur: Prudhomme over een eerder bezoek aan de stad: "Terwijl ik een glas champagne aan mijn lippen zette, hoorde ik de Marseillaise op het carillon van de Dom spelen."
16.53 uur: Tourdirecteur Prudhomme bewondert de vasthoudendheid van Utrecht, die niet heeft opgegeven, ook toen de tourstart eerder aan de neus van de stad voorbij ging.
16.50 uur: Tijdens de presentatie volgt een filmpje over de vijf eerdere Tourstarts in Nederland.
16.45 uur: Tourdirecteur Christian Prudhomme zegt met een hese stem dat de tour in Utrecht heel bijzonder zal worden. "Nederland heeft een record, omdat het voor de zesde keer is dat dit land de tour mag organiseren." Volgens Prudhomme houden Nederlanders van Frankrijk en de Tour.
16.40 uur: Burgemeester Wolfsen neemt het woord en heet de Tourdirectie een hartelijk welkom. Ook worden twee jonge Utrechtse wielrenners voorgesteld en enkele oud-gedienden.
16.30 uur: De live-uitzending op UStad en via de livestreams van RTV Utrecht van de Utrechtse presentatie van de Tourstart in 2015 is gestart.
16.00 uur: De trein met de Tourdirectie komt aan in Utrecht CS. Nu per OV-fiets naar de Winkel van Sinkel, waar de officiële presentatie plaatsheeft.
14.08 uur: Etappe 2 door Utrechtse binnenstad gaat onder meer over Mariaplaats, Zadelstraat, onder de Dom, Korte Janstraat, Stadhuisbrug, Ganzenmarkt en Neude.
13.12 uur: Op woensdag 1 juli 2015 worden in de Jaarbeurs de ontvangstzone en het perscentrum geopend. Een dag later is de voorstelling van de deelnemende teams. Die vindt dus plaats in het Lepelenburgpark.
12.42 uur: Etappe 2 gaat via Leidsche Rijn en De Meern richting Montfoort of IJsselstein.
12.12 uur: Trein met Tourdelegatie vertrekt zo vanaf Gare du Nord naar Utrecht, waar vanmiddag om half vijf een toelichting wordt gegeven op het parcours in de Winkel van Sinkel.
11.33 uur: De ploegenpresentatie is op 2 juli in park Lepelenburg.
11.14 uur: Burgemeester Wolfsen en wethouder Spigt zijn erg tevreden over het parcours. Alle plekken die ze er graag in wilden hebben, zitten erin. Spigt zei wel dat Utrecht de komende anderhalf jaar nog veel werk te wachten staat. Een deel van het parcours gaat immers door het stationsgebied, waar nu nog druk wordt gebouwd.
10.55 uur: RTV Utrecht-verslaggever Rick van Manen is op de racefiets gestapt om de tijdrit alvast te verkennen. Later meer daarover op RTV Utrecht.
10.50 uur: Bewoners aan de Vondellaan, Bleekstraat. Kruisstraat en een deel van de Biltstraat hebben geluk. Zowel de eerste als de tweede etappe trekt langs hun huis.
10:21 uur: Tweede etappe gaat stuk door binnenstad, onder meer onder de Dom door. Verder onder meer Biltstraat, Maliebaan, Briljantlaan, 't Goylaan, Waterlinieweg, Kardinaal de Jongweg, Vleutenseweg. Tourpeloton verlaat de stad via Leidsche Rijn en De Meern.
10.04 uur: Start en finish van 13,7 km tijdrit bij Jaarbeursterrein. De tijdrit gaat onder meer langs station Vaartsche Rijn, de Galgenwaard, het Spoorwegmuseum, de Uithof, Rijnsweerd via Biltstraat naar Jaarbeurs.
09.58 uur: Burgemeester Wolfsen: "Later zeggen mensen tegen hun kleinkinderen: de Tour in Utrecht, ik was erbij! Vive le tour, vive Utrecht."
09.50 uur: Wolfsen speecht nu in het Frans. Dat doet hij om een eerbetoon te brengen aan de Tour de France en haar geschiedenis.
09.48 uur: "Ik was verkocht toen het carillon van de Dom de Marseillaise speelde", aldus Prudhomme.
09.46 uur: Prudhomme bewondert doorzettingsvermogen van Utrecht. "Als je EYOF zo goed organiseert, kan je de Tour ook."
09.39 uur: Tour de France-baas Prudhomme: "Nederland houdt van de Tour de France zoals de Fransen dat doen."
09.38 uur: Ambassadeur Ed Kronenburg heet iedereen welkom.
09.30 uur: Tweede etappe wordt vandaag niet bekend. Ze houden op bij gemeentegrens. Zeeland, dat hoopt op een Touretappe, moet nog even geduld hebben.
09.24 uur: De spanning stijgt. Tourdirectie en pers verzamelen zich voor persconferentie.
09.07 uur: Het Tourgezelschap genoot vanmorgen een 'Hollands' ontbijt op de ambassade. Met pindakaas en hagelslag dus.
08.53 uur: Wolfsen op Radio M Utrecht: "Het parcours is echt door ons gemaakt. De Fransen waren er, en dan overdrijf ik niet, zeer tevreden over."
08.40 uur: Wolfsen op Radio M Utrecht: "We zijn zeer warm ontvangen in Parijs. We hebben heerlijk gegeten en een en ander van de stad gezien. Straks begint de persconferentie. Tourdirecteur Prudhomme zal dan het parcours bekendmaken. Daarna zal ik gaan vertellen over onze mooie stad en zal er een filmpje te zien zijn. Onze wethouder Hans Spigt zal toelichten wat er allemaal langs het parcours is te zien."
08.23 uur: De Tour start in 2015 voor de zesde keer in Nederland. Eerder begon de grootste wielerronde in Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), 's-Hertogenbosch (1996) en Rotterdam (2010).
08.20 uur: Vanavond is het tijd voor La Nuit du Tour. Het festiviteitenprogramma begint met een stunt vanaf de Domtoren. Ook wordt een gele loper met allerlei acts uitgerold door de binnenstad. Vanaf tien uur 's avonds is er in de Winkel van Sinkel een optreden van de Utrechtse dj Bakermat.
08.12 uur: Na de presentatie in Parijs (09.30 uur) neemt een gezelschap van circa 60 man de trein naar Utrecht om 'Le Grand Départ' toe te lichten voor de Nederlandse media. Op het station stapt burgemeester Wolfsen op een OV-fiets. Samen met onder anderen Tourbaas Christian Prudhomme en de voormalig Tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk, rijdt hij naar de Winkel van Sinkel aan de Oudegracht, waar een persconferentie wordt gegeven.
07.51 uur: De Tour de France in Utrecht kost 10 miljoen euro. Het bedrijfsleven draagt de helft bij. Ter vergelijking: De Tourstart in Rotterdam kostte in 2010 15 miljoen euro.
07.46 uur: Vaststaat dat Utrecht een proloog krijgt op 4 juli 2015. De dag daarna zal de eerste etappe starten vanuit Utrecht. De kans bestaat dat het dan richting Zeeland gaat omdat de Tour om de twee jaar Normandië en/of Bretagne wil aandoen en dat in 2014 niet gebeurt.
07.40 uur: RTV Utrecht-verslaggevers Floris Prenger en Bert Kous zijn in Parijs, waar om half tien de toelichting op de Utrechtse Tourstart begint. Vanmiddag is er een persconferentie in de Utrechtse Winkel van Sinkel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.