Instellingen

RIVM neemt elektronische sigaret onder de loep

© Robin Utrecht, ANP
BILTHOVEN - Het RIVM in Bilthoven gaat extra onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van elektronische sigaretten. Het is een van de maatregelen die staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid aankondigt in een brief aan de Tweede Kamer.
Eerder al zette het RIVM de nadelen van de e-sigaret op een rij. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de risico's. Van Rijn zegt dat hij die rapporten serieus neemt en komt nu met wettelijke maatregelen over reclame, veiligheid, kwaliteit en etiketten. Hij wil niet wachten op Europese regels, aldus zijn ministerie.

NICOTINE

De elektronische sigaret, een apparaatje op batterijen dat wordt gebruikt als het traditionele rookwaar, is inmiddels in veel varianten op de markt. Meestal zit er wel nicotine in, maar geen tabak, Gebruikers beweren vaak dat binnenshuis roken niet schadelijk is.
Van Rijn wil die claim zwart op wit zien. Volgens hem raden onderzoekers aan om de e-sigaret in ieder geval niet in de buurt van kinderen te roken.

GIFTIGE STOFFEN

Volgens het RIVM is de elektronische sigaret verslavend en kan hij giftige stoffen bevatten. Bijwerkingen van de sigaret zijn onder meer mond- en keelirritatie, droge hoest en misselijkheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.