Instellingen

"Utrecht is de mooiste stad om in te starten"

UTRECHT - De start van de Tour de France 2015 in Utrecht is donderdagmiddag uitgebreid toegelicht in de Utrechtse Winkel van Sinkel.
Tijdens de presentatie nam een trotse burgemeester Wolfsen het woord. Hij verwelkomde de Tourdirectie, roemde de stad en nodigde de wereld uit om in 2015 naar de Domstad te komen.
Tourdirecteur Christian Prudhomme, inmiddels wat hees van al het praten, dat de Tour in Utrecht heel bijzonder zal worden. "Nederland heeft een record, omdat het voor de zesde keer is dat dit land de Tour mag organiseren."
Volgens Prudhomme houden Nederlanders van Frankrijk en de Tour. Hij bewondert de vasthoudendheid van Utrecht. Ook memoreerde hij een bijzonder moment dat hij in Utrecht beleefde. "Terwijl ik een glas champagne aan mijn lippen zette, hoorde ik de Marseillaise op het carillon van de Dom spelen."

PARCOURS

Wolfsen nam de gelegenheid om uitgebreid in te gaan op de band die Utrecht heeft met fietsen. Zo zei hij dat de Maliebaan het eerste fietspad kende en dat Utrechtse kinderen op hun derde vaak al kunnen fietsen.
Wethouder Spigt nam vervolgens de route uitgebreid door, die voert langs het Stationsgebied, onder de Domtoren door, langs de Uithof, de Maliebaan, en door Leidsche Rijn.

MOOISTE STAD

Ook enkele Nederlandse toprenners mochten het podium betreden, onder wie Bauke Mollema die dit jaar zesde werd. Hij zei zich te verheugen op de Tour 2015. "Utrecht is de mooiste stad om in te starten." En nee voor die uitspraak had hij niet betaald gekregen, vertrouwde hij de presentatrice toe.
Wielrenner Wilco Kelderman komt uit onze regio. Ook voor hem is de Utrechtse Tourstart erg bijzonder. "Ik ken de stad goed en kom er al van jongs af aan. Deelname zou voor mij dus extra mooi zijn."
De presentatiedag werd voor het grote publiek afgesloten met La Nuit du Tour. Dit festiviteitenprogramma begon met een stunt vanaf de Domtoren: een fietser daalde van de toren af.
Ook werd een gele loper met allerlei acts uitgerold door de binnenstad. Vanaf tien uur 's avonds was er in de Winkel van Sinkel een optreden van de Utrechtse dj Bakermat.
Om 21.00 uur is er een extra uitzending op RTV Utrecht.

Bert Kous praat met wethouder Spigt over de tourstart
Reportage vanuit Parijs en de trein naar Utrecht
Tourdelegatie kom aan met de trein en neemt fiets naar Oudegracht
Gesprek met Aleid Wolfsen
Gespek met Wilco Kelderman
Gespek met Joop Zoetemelk
Gespek met Bauke Mollema

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.