Diepe crisis bij bestuur zorginstelling Altrecht

UTRECHT - Het bestuur van de Utrechtse zorginstelling Altrecht verkeert in een diepe crisis. Medewerkers zijn zeer verontrust nu twee directeuren uit hun functie zijn gezet door de raad van bestuur.
RTV Utrecht kreeg inzage op het intranet van Altrecht waar medewerkers geschokt en verslagen reageren. Het vertrek van de directeuren heeft grote impact op de betrokken afdelingen, zeggen de medewerkers.
Directe aanleiding voor de onrust is de mededeling van de raad van bestuur donderdag waarin het besluit werd bekendgemaakt. Het gaat om directeuren Tom Kuipers en Andrea van der Meer. Opvallend is dat Van der Meer in 2012 nog genomineerd werd als zorgmanager van het jaar. Het bestuur zegt dat 'een verschil van inzicht' aanleiding is voor de breuk.
Vrijdag reageren medewerkers via het intranet geschrokken en teleurgesteld. Zo schrijven de teamprofessionals van de polikliniek Utrecht Zuid: "We zijn diep geschokt. Het vertrek van Tom en Andrea zal een enorme impact hebben op het functioneren van onze afdeling."
Een andere medewerker schrijft: "[Het is een] ...onrechtvaardigheid om de huidige situatie op twee directeuren af te wentelen die kritisch zijn en visie hebben. Dat na gisteren Altrecht voor mij nooit meer hetzelfde zal zijn en dat dat pijn doet, omdat ik al 22 jaar hier met hart en ziel mijn werk doe."
Inmiddels hebben al meer dan dertig medewerkers, al dan niet gezamenlijk, hun verontwaardiging uitgesproken op het intranet.
Het rommelt al langer binnen Altrecht. Zo wil het bestuur voor miljoenen bezuinigen en daardoor staan 150 banen op de tocht. Onder druk van de vakbonden en het personeel is de ontslaggolf uitgesteld tot begin 2015.
Een toelichting van de raad van bestuur op de berichten komt er nog niet. Volgens een woordvoerder vinden bestuurders Roxanne Vernimmen en Richard Janssen het op dit moment 'niet gepast om te reageren' vooral omdat het personeel nog onvoldoende geïnformeerd zou zijn. Ook de vraag of de zorgverlening in gevaar is, wordt niet beantwoord.
Inmiddels heeft het bestuur intern gesprekken aangekondigd met afdelingsmanagers en -psychiaters en met een afvaardiging van de staf. Die gesprekken zullen tussen 3 en 5 december plaatsvinden.
Voorzitter Pieter Stapels van de cliëntenraad wil ook niet op de ontwikkelingen reageren. Voordat RTV Utrecht hem telefonisch een vraag kon voorleggen, reageerde hij met: "Hier doe ik niet aan mee. Ik reageer niet." De verbinding werd vervolgens verbroken.

U Vandaag over de bestuurlijke problemen bij Altrecht