Rabobank sjoemelde ook in Utrecht met rente

UTRECHT - Ook in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht hebben bankiers jarenlang heimelijk de hoogte van de rente gemanipuleerd. Dat blijkt uit een reconstructie waarmee het NRC Handelsblad zaterdag naar buiten komt.
Topman Piet Moerland zei bij zijn aftreden in oktober dat dit soort 'ernstige misdragingen' alleen bij een buitenlands bedrijf van de bank plaatsvonden maar dat blijkt dus niet te kloppen.
Uit een reconstructie van het NRC blijkt dat manipulatie van de zogenaamde Libor-rente na 2009 twee jaar lang doorging op het Rabobank-kantoor aan de Croeselaan voordat werd ingegrepen.
De Rabobank heeft in de Libor-affaire vorige maand een schikking getroffen van 774 miljoen euro. Naar aanleiding van die strafmaatregel stapte bestuursvoorzitter Moerland op.

LIBOR

De Libor-rente is de gemiddelde rente waarmee banken geld van elkaar kunnen lenen. De hoogte van de Libor heeft effect op de hoogte van de rente van bijvoorbeeld hypotheken en spaargeld.
Elke dag wordt de Libor opnieuw berekend nadat banken doorgeven hoeveel rente ze berekenen. Daarna wordt een gemiddelde samengesteld. Door verkeerde cijfers door te geven kunnen handelaren veel geld verdienen of kan een bank er 'gezonder' uitzien dan hij werkelijk is.
In totaal zijn vier banken beboet voor het manipuleren van de Libor. Volgens het NRC noemden toezichthouders het schandaal bij de Rabobank "één van de ernstigste" tot nog toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.