Macha's willen graag naar nieuw prostitutiegebied Utrecht

UTRECHT - De zelfstandige prostituees die gezamenlijk onder de naam Macha's in de stad Utrecht hun werk willen doen, kunnen niet wachten om aan de slag te gaan op het nieuwe Utrechtse prostitutiegebied bij de Einsteindreef.
De gemeente Utrecht maakte maandag bekend dat ze in de zomer van 2014 tussen de Einsteindreef en de Rioolwaterzuivering 162 ramen wil openen waar de prostituees kunnen werken.
Marjan Wijers van de Macha's is blij met het gemeenteplan: "iedereen wil heel graag terug naar het Zandpad want dat was toch één van de goede locaties in Nederland. Vrouwen hebben enorme behoefte aan een goede werkplek in plaats van allerlei rare plaatsen half in de illegaliteit en god weet waar."
Niet alle prostituees zijn overigens even enthousiast. Sabrina, die ook vaak bij RTV Utrecht te zien was, vindt dat sprake is van een heksenjacht op oud-exploitant Wegra. Ook vraagt zij zich af wie de bouw van de 162 plekken gaat betalen. Sabrina zit middenin de aanvraag van de vergunningen om zelf werkplekken te exploiteren en hoopt dat dit gaat lukken.
Het nieuwe gebied moet om de hoek van de seksboten op het Zandpad komen te liggen. Het waterschap zei maandag het huurcontract op met de eigenaren van alle boten daar. De woonarken moeten uiterlijk 3 maart weg zijn.
De beslissing van het waterschap en de bekendmaking van de gemeente een nieuw prostitutiegebied te willen openen, betekenen een zware slag voor oud-exploitant Wegra. Dat bedrijf bezit de meeste boten op het Zandpad.
Eerder verloor Wegra al de vergunning om de boten op het Zandpad en de ramen op de Hardebollenstraat te exploiteren omdat er aanwijzingen waren van mensenhandel. De Macha's wilden daarna de boten van Wegra huren maar konden het niet eens worden over de prijs.
Door de onenigheid tussen de Macha's en Wegra ontstond een impasse: de prostituees wilden wel werken maar hadden geen plek om dit te doen. Met het plan van de gemeente wordt een doorbraak geforceerd.
Als de gemeenteraad het plan voor het nieuwe prostitutiegebied goedkeurt, kunnen de Macha's en andere prostituees daar in de zomer van 2014 in cabines hun werk doen. De gemeente hoopt dat ook de prostituees van de Hardebollenstraat uiteindelijk naar het nieuwe gebied komen.
Om mensenhandel te voorkomen, wil de gemeente strenger worden met afgeven van vergunningen aan exploitanten. Zo worden er beperkingen gesteld aan hoeveel ramen één exploitant mag hebben en is een vergunning maximaal drie jaar geldig. De ChristenUnie heeft al aangegeven dat ze betwijfelt of dat werkt. De partij had liever gezien dat prostitutie helemaal uit de Domstad werd verbannen.

Enthousiaste maar ook minder enthousiaste reacties op prostitutieplan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.