Nieuwe beschermde dorps- en stadsgezichten in Utrecht

UTRECHT - De Rijksoverheid heeft Haarzuilens, met kasteel de Haar, het dorp en de landerijen tot beschermd dorpsgezicht uitgeroepen. Ook stadsgezichten van Utrecht-Oost en Elinkwijk en de Lessepsbuurt zijn voortaan beschermd.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zegt dat Utrecht Oost beschermd moet worden vanwege het Wilhelminapark, de voormalige buitenplaatsen De Oorsprong en het Hogeland, de begraafplaats St. Barbara, maar ook de Maliebaan en het Veeartsenijterrein.
Elinkwijk en de De Lessepsbuurt zijn ooit gebouwd als dorpjes voor de Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoorweg Materieel en de Muinck-Keyzer staalfabriek (DEMKA) en lagen destijds ver buiten Utrecht in de toenmalige gemeente Zuilen. Door de beschermde status blijft de geschiedenis van de destijds belangrijke fabrieken zichtbaar.
Woensdag zal de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de bijbehoorde beschikkingen uitreiken aan wethouder Lintmeijer. De gemeente Utrecht telt nu een bestemmingsplan moeten maken om de bescherming van de gebieden te regelen. In totaal heeft Utrecht nu zes beschermde dorps- en stadsgezichten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.