Crisis PvdA houdt fractie weg uit stadhuis

AMERSFOORT - De voltallige fractie van de PvdA in Amersfoort is niet komen opdagen bij de commissievergaderingen die dinsdagavond zijn begonnen in het stadhuis in Amersfoort. Dat zegt verslaggever Mark van der Wel, die in het stadhuis is. Ook wethouder Van Muilekom is afwezig.
De afwezigheid van de fractie heeft mogelijk te maken met de diepe crisis die de partij momenteel doormaakt. Er zou al de hele dag overleg zijn over het lot van drie partijleden die medeverantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van PvdA-geld.
Het gaat concreet om PvdA-wethouder Rob van Muilekom, voormalig voorzitter van het afdelingsbestuur Wanda Dijkstra en huidig voorzitter van het afdelingsbestuur Marjet van Baggum. Van Muilekom was dinsdagavond niet bij de raadsvergadering aanwezig.
De genoemde bestuurders zitten of zaten allen in de Stichting PvdA Amersfoort Aktief, die het fractiegeld van de partij beheert. Uit de kas van die stichting verdween de afgelopen jaren mogelijk tienduizenden euro's.
De kwestie kwam aan het licht na de verdwijning van het inmiddels overleden PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez. Hij was penningmeester van die stichting en heeft vermoedelijke jarenlang geld uit de kas gestolen. De drie bestuurders zouden onvoldoende toezicht hebben gehouden.
De Amersfoortse sociaal-democraten besloten daarom om adviesbureau PriceWaterhouseCoopers onderzoek te laten doen naar de kas en het toezicht erop. Partijleider Hans Spekman zou nu schoon schip willen maken en daarom zouden Van Muilekom, Dijkstra en Van Baggum van het Amersfoortse politieke toneel moeten verdwijnen.

Crisis PvdA houdt fractie weg uit stadhuis