"Utrechtse kastelen moeten luiken openen"

PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse kasteelmusea moeten hoognodig hun luiken openen, de blik naar buiten richten en gaan samenwerken. Dat advies geeft oud-minister Hans Weijers, die op verzoek van de provincie keek naar financiën van de betrokken kastelen.
Als de kastelen niet gaan samenwerken, wordt de exploitatie binnen korte tijd onbetaalbaar en moeten de musea sluiten, zegt Weijers. "Het gevoel van urgentie ontbreekt nog vrijwel geheel", is zijn kritiek op de noodlijdende toestand van de meeste historische bouwwerken.
Hij bekeek Slot Zuylen (18e eeuw), Kasteel Amerongen (1286), Huis Doorn (19e eeuw) en Kasteel Loenersloot (13e eeuw). Die trekken gemiddeld 20.000 bezoekers per jaar, wat te weinig is om alle kosten te dekken.

DE HAAR

Ook Kasteel De Haar in Haarzuilens kreeg een bezoek van Wijers, maar die doet het wel erg goed met ongeveer 250.000 bezoekers per jaar. Weijers adviseert de andere kasteelmusea om kennis bij De Haar te gaan halen.
De provincie wil de eeuwenoude gebouwen met parken wel op projectbasis helpen, maar dan moeten de exploitanten zelf ook aan de slag. Utrecht wil uiteindelijk komen tot een 'Utrechtse Trust' die de verantwoordelijkheid voor alle beheer op zich neemt.
Utrecht is de provincie met de meeste kastelen en buitenplaatsen. De kastelen werken vanwege geldgebrek bijna alleen nog maar met vrijwilligers. Met de buitenplaatsen gaat het meestal wel goed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.