Eis tot 12 jaar cel voor dodelijke ripdeal

UTRECHT - In hoger beroep is dinsdag een gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen een Utrechtter en van 9 jaar tegen een Amsterdammer voor de dodelijke ripdeal in juli 2012 op de Falklanddreef in Utrecht. Dat laat het OM weten.
Destijds waren zeven mannen in het appartement voor een drugsdeal. De woning was van PvdA-raadslid Dibi, die net op vakantie was en geen weet had van de zaak.
Drie Amsterdammers zouden daar hasj kopen van vier Utrechters, onder wie een familielid van Dibi. De Amsterdammers weigerden te betalen en sloten de vier op.
Toen de Amsterdammers met de drugs naar buiten liepen, werden ze opgewacht door een vijfde Utrechter. Hij schoot op de Amsterdammers en daardoor kwam een 20-jarige man om het leven. De Utrechter werd in zijn been geschoten.
De man uit Utrecht werd door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 10 jaar cel. Destijds werd 14 jaar celstraf geëist, waarop de man in hoger beroep ging.

DIEFSTAL

De andere verdachte staat terecht voor poging tot doodslag, afpersing en diefstal met geweld, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verboden vuurwapenbezit. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 6 jaar cel.
In deze zaak gingen zowel het OM als de verdachte in hoger beroep. "Verdachte stond aan de basis van de ripdeal, een gevangenisstraf van 9 jaar is volstrekt passend gezien hetgeen aan verdachte wordt verweten", aldus het OM.
De andere Utrechters en Amsterdammer die bij de ripdeal betrokken waren, zijn inmiddels veroordeeld tot gevangenisstraffen en gingen niet in hoger beroep.
Uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.