Top PvdA Amersfoort stapt op na diefstal

AMERSFOORT - De top van de PvdA in Amersfoort treedt af vanwege de diefstal van geld van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief. Uit een onafhankelijk onderzoek blijkt dat het omgekomen fractielid Ramón Smits Alvarez de afgelopen jaren in totaal 64.024 euro van de partij heeft gestolen.
Wethouder Rob van Muilekom, fractievoorzitter Edwin Hinloopen en afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum treden af. Wanda Dijkstra, voormalig afdelingsvoorzitter, trekt haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van de partij in.
Van Muilekom en Dijkstra vormden samen met Ramón Smits Alvarez het bestuur van de stichting PvdA Amersfoort Aktief. Van Baggum en Hinloopen hadden volgens de statuten in het bestuur zitting moeten nemen, maar dat is nooit gebeurd. Zij nemen daarom nu alsnog hun verantwoordelijkheid.
Fractievoorzitter Edwin Hinloopen zegt bovendien op te stappen omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor zijn fractie waar ook Ramón Smits Alvarez onderdeel van was.
"Duidelijk is dat de controle op de financiële gang van zaken binnen de stichting onvoldoende was voor wat betreft het spaargeld van de fractieleden", zegt de partij in een persbericht.

SPAARGELD

De Stichting PAA is een zelfstandige stichting voor het beheer van de fractievergoeding en het spaargeld van PvdA-leden voor bijvoorbeeld campagnes. Het gemeenschapsgeld is goed besteed, zegt de fractie, maar het spaargeld is verdwenen. De stichting wordt opgeheven.
Het raadslid Ramón Smits Alvarez beroofde zich op 21 oktober van het leven in de Spaanse regio Galicië.
Het onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers (PwC). Dat rapport is niet openbaar, zegt de PvdA Amersfoort, omdat het accountantsbureau dat niet wil.
De landelijke PvdA-voorzitter Hans Spekman is tevreden dat de betrokkenen in Amersfoort hun verantwoordelijkheid hebben genomen. "Het is goed voor de PvdA en voor de stad. Ik juich het toe dat er verbeteringen in gang zijn gezet als het gaat om controle en transparantie."

Top PvdA Amersfoort stapt op na diefstal
Top PvdA Amersfoort stapt op na diefstal