Instellingen

Afgetreden PvdA-wethouder: onterecht vertrouwen in collega

© Rob van Muilekom, Twitter
AMERSFOORT - De dinsdagavond afgetreden wethouder Rob van Muilekom zegt dat dat hij onterecht vertrouwen heeft gehad in Smits Alvarez. Hij erkent dat hij fouten heeft gemaakt, staat in een schriftelijke verklaring. Van Muilekom was bestuurslid van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief, waarvan geld is gestolen.
Van Muilekom: "Mijn conclusie is dat ik onterecht vertrouwen heb gehad in een collega die niet alleen heel eenzaam moet zijn geweest, maar ook blijkt te hebben gelogen tegen velen, zoals ook tegen mij."
Van Muilekom doelt daarmee op het overleden PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat hij als penningmeester van de stichting de afgelopen jaren in totaal 64.024 euro van de partij heeft gestolen.
Van Muilekom: "Als je in een klein team samenwerkt en haast dagelijks contact hebt, is vertrouwen in elkaar voor mij een basisprincipe. Het feit dat Ramon de gelegenheid nam om geld van zijn directe collega's te verduisteren heeft mij volledig verrast en verbijsterd."
Van Muilekom erkent dat hij een fout heeft gemaakt door niet zelf de betaalrekeningen door te lopen, maar de penningmeester te geloven op zijn woord dat alles compleet en op orde was.
Een onafhankelijk onderzoek bevestigt dit beeld: "Ik heb mijn aandacht teveel gelegd op een juiste verantwoording van de gemeenschapsgelden, c.q. de gelden Fractievergoeding, het tijdig betalen van rekeningen/declaraties en het accorderen van eventuele grotere en specifiekere uitgaven; en niet voldoende op de spaargelden."
Van Muilekom eindigt zijn verklaring met de woorden dat hij de periode als wethouder graag had willen afronden, maar dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt: "Dit doe ik met pijn in mijn rode PvdA-hart. Na 12 jaar actief te zijn geweest binnen de PvdA in Amersfoort weet ik dat onze partij er in Amersfoort toe doet en dat je als PvdA-bestuurder in Amersfoort echt van meerwaarde voor de inwoners van de stad kunt zijn."

BURGEMEESTER

Burgemeester Lucas Bolsius betreurt de besluiten van de wethouder en PvdA-fractievoorzitter om hun functies neer te leggen.
"Ik heb Rob van Muilekom de afgelopen jaren leren kennen als een integer en authentiek bestuurder en politicus. Edwin Hinloopen heeft zich sinds begin dit jaar met overtuiging ingezet als fractievoorzitter. Beiden met hart voor de mensen in de stad. Met het aantreden van dit college in februari 2013 was de verwachting dat de betrokken fracties en wethouders in stabiele omstandigheden uitvoering konden geven aan de afspraken in het coalitieakkoord. De afgelopen weken was het tegenovergestelde aan de orde: politieke onrust binnen de PvdA als gevolg van een diepmenselijk drama."
"Onze stad heeft een stabiel stadsbestuur nodig, dat de moeilijke beslissingen kan nemen die in de lokale politiek aan de orde zijn. Ik spreek het vertrouwen en de wens uit dat alle betrokkenen zich de komende maanden inspannen om hieraan bij te dragen. De gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zullen een nieuwe fase inluiden, wanneer inwoners van de stad door het uitbrengen van hun stem een nieuwe basis leggen voor de lokale democratie in Amersfoort."

Reacties van Wanda Dijkstra en Van Baggum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.