Prijs voor gewaagd ontwerp Domplein

UTRECHT - Met een ontwerp voor het Utrechtse Domplein hebben twee oud-studenten de Avans Hogeschool Afstudeerprijs 2013 in de wacht gesleept. Sjim van Beijsterveldt en Axel Geurts zijn voormalig studenten van de opleiding Bouw en Infra in Tilburg en wonnen een totaalbedrag van 1.500 euro.
Volgens eigen zeggen zetten Van Beijsterveldt en Geurts een gewaagde stap met hun architectonische ingreep aan het Domplein. "Het ontwerp verbindt en brengt tegelijkertijd een scheiding aan. Er gaat een paradoxale werking van uit. Het is een mooie synthese tussen de geschiedenis en het hedendaags ontwerp", aldus de winnaars
Op de plaats van het ontbrekende middenschip ontwierpen de oud-studenten een vorm die de twee bestaande delen, de Domtoren en de Domkerk, op natuurlijke wijze verbindt. Daardoor ontstaan twee afzonderlijke pleinen. Verder is er in het plan ruimte voor een hotel, een restaurant en een spa.
De jury was lovend over de plannen. "Het plan Domvorm is aansprekend vormgegeven. De presentatie van de architectuur is inspirerend", aldus de jury.