Werk- en celstraffen voor overvallen pizzakoeriers

PROVINCIE UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft uitspraak gedaan in de zaak van de pizzabende. Zeven mannen - in leeftijd variërend tussen 19 en 22 jaar - krijgen werk- en celstraffen voor het beroven van pizzakoeriers in Houten en Nieuwegein.
De daders beroofden begin vorig jaar verschillende koeriers van hun geld en etenswaar. Vijf overvallen vonden plaats in Nieuwegein en één in Houten. De daders bestelden telkens een pizza en zodra de bezorger op het opgegeven adres aankwam, werd hij door de daders bedreigd.
De rechtbank hield er bij het opleggen van de straffen rekening mee dat de afpersingen grote impact op de slachtoffers hebben gehad. Zes van de zeven daders kregen een gevangenisstraf opgelegd, variërend van 17 dagen jeugddetentie tot drie maanden cel. Verder kregen alle mannen een werkstraf tussen de 80 en 240 uur.
Om herhaling te voorkomen, komen zes van de zeven daders onder toezicht van de reclassering te staan en moeten zij een behandeling ondergaan. Een aantal van hen blijkt problemen te hebben met drugsgebruik. De daders kregen ook allemaal een voorwaardelijke celstraf, die ze moeten uitzitten als ze toch opnieuw de fout in gaan.
Ten tijde van de berovingen waren drie van de zeven mannen minderjarig. Achteraf noemen ze de berovingen een 'domme' en 'idiote' actie. Het RTV Utrecht-opsporingsprogramma Bureau Hengeveld besteedde uitgebreid aandacht aan de berovingen. In de weken na de uitzending hield de politie het zevental aan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.