Mogelijk geen bibliotheek in nieuw Utrechts biebgebouw

UTRECHT - De nieuwe Bieb++ op het Smakkelaarsveld wordt mogelijk gebouwd zonder bibliotheek en zonder bioscoop.
De Utrechtse politiek voert buiten de raadszaal overleg over een oplossing voor het gebouw dat vlak naast het station moet komen. Volgende week donderdag stemt de gemeenteraad over het definitieve voorstel om de Bieb++ te bouwen. Daarmee zijn tientallen miljoenen euro's gemoeid. Het lijkt erop dat er geen meerderheid is voor het plan. De PvdA en het CDA zijn voor. D66 en de ChristenUnie twijfelen. De overige partijen zijn tegen het plan.
De afkeer van de VVD betreft vooral de bouw van een bioscoop. De liberalen noemen dit een gemeentebioscoop omdat er erg veel belastinggeld in gaat zitten. Ook ziet de VVD niet de noodzaak om een bibliotheek te vestigen op het Smakkelaarsveld. De grond behoort tot de duurste van het land.
In de wandelgangen is er nu druk overleg tussen politieke partijen en betrokken ambtenaren. Er wordt gezocht naar alternatieven. Een daarvan is dat het gebouw er wel komt, maar dat er geen bioscoop en bibliotheek in de Bieb++ worden gevestigd.
In dat geval moet er voor de centrale bibliotheek van Utrecht wel een andere locatie worden gevonden. Alle partijen zijn het er over eens dat het gebouw aan de Oudegracht ernstig verouderd is.